Több hektárnyi erdőt loptak el Jász-Nagykun-Szolnok megyében is (hirado.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013. március 9. - Több hektárnyi erdőt loptak el Jász-Nagykun-Szolnok megyében.  Az egyik mezőgazdasági cég tulajdonába tartozó 600 hektárnyi fás terület pár hónap alatt 7 hektárral csökkent.
„A kabátot ráteríti a fa tövére és fölötte elvágja a fát, ennek következtében a fűrész hangját 40-50 méternél távolabb nem lehet hallani" – mondta egy erdész, aki szerint a tolvajoknak ez az egyik kedvelt módszere.
Télen több mint 300 köbméternyi fát vittek el a Tiszabői erdőből. „Itt nem maffiaszerűen lopnak, hanem minden nap 30-50-80 kilogramm faanyagot visznek el illegálisan" – nyilatkozta Répászky Miklós erdész.
A 10 éves nemesnyár erdőben mostanra több mint 13 milliós kárt okoztak a tolvajok, az újratelepítés pedig hektáronként több mint félmillió forintba kerül. Harmincezer facsemetét kellene pótolni. Az erdész már több esetben is rajtakapta a tolvajokat. Szerinte, ha ez így folytatódik teljesen elfogy az erdő.
A rendőrök folyamatosan járőröznek a környéken. „Együttműködünk erdőgazdálkodással foglalkozó szakemberekkel illetve a járőrök ellenőrzik az erdős területeket, az ide vezető útvonalakat" – nyilatkozta a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrség szóvivője.
A rendőrök az elmúlt hónapokban több tolvajt is elfogtak a megyében, de jelezték, mivel az erdők nagy része magántulajdonban van, ezért azok védelme a tulajdonosok feladata.

 

 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.