Kovács „Kokó” István az OzoneNetwork tévénél (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2013. június 3. - Kokó június 1-től Magyarország legnézettebb közösségi televíziójának, az OzoneNetwork tévének a műsorvezetője. Az olimpiai bajnok ökölvívó szívesen mondott igent a már 1,8 millió háztartásban nézhető, környezetbarát csatorna felkérésére.
Az évek óta televíziózással és rádiózással is foglalkozó sportoló azt mondja, hogy szívesen csatlakozott a csapathoz: „Meglepett és váratlanul ért az Origo Zrt. felkérése. Nagyon megörültem, mert az OzoneNetwork tévé színvonalas és látványos szórakozást nyújt az egész családnak, ráadásul a csatorna környezetvédelmi üzenete is közel áll hozzám” – mondja az olimpiai bajnok.
Kokó szerint egyre népszerűbbek Magyarországon az ismeretterjesztő csatornák, mert sok más televízióval ellentétben igazi értéket közvetítenek: „Az utóbbi időben vettem észre, hogy ismerőseim, barátaim és családtagjaim körében is egyre népszerűbbek az olyan tematikus tévék, mint az OzoneNetwork és a LifeNetwork. Ezek a televíziók mindenki számára értékteremtő, hasznos információkat közvetítenek” – meséli az OzoneNetwork új műsorvezetője.
Kovács „Kokó” István környezettudatosan él, sportolóként és magánemberként is fontos számára a természet és annak megóvása. „Úgy veszem észre, hogy manapság egyre nagyobb »divat« környezettudatosan élni. Ha továbbra is ezt az utat járjuk, akkor végre találtunk egy olyan »divatirányzatot«, amit érdemes követni.”
Az OzoneGPS Magyarország egyetlen naponta többször jelentkező ökomagazinja. A műsort eddig Erőss Zsolt vezette de a tragikusan végződött Kancsendzönga-expedíció miatt a csatornának új műsorvezetőt kellett felkérnie. „Olyan személyt kerestünk, aki méltó utódja lehet Zsoltnak. Azért esett a választásunk Kokóra, mert olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportolóként megkérdőjelezhetetlen a teljesítménye, mindemellett Kokó rendkívül környezettudatosan él” – mondja Pálmai L. Ákos az Origo Zrt programigazgató-producere.
Az OzoneGPS emblémájában olvasható „Irányt mutatunk!” szlogen sokat elmond a műsorról. A nézők megismerkedhetnek a legújabb környezetvédelmi újításokkal, öko-technológiákkal, külföldi és magyar fejlesztésekkel, emellett a világ legszebb tájait is bemutatják. Az OzoneGPS kétóránként kerül képernyőre.


Kovács „Kokó” István számos sport sikere és televíziós szereplése mellett hétfőtől már az OzoneNetwork tévében is naponta látható. Kokó, az OzoneGPS című öko,- és felfedezőműsor állandó házigazdája lett. Az olimpiai bajnok ökölvívót, műsorvezetőt a környezettudatosságról és magánéletéről kérdeztük.

Mondj, kérlek pár szót a családi életetekről. Hány évesek most a gyermekeid?
Ők már nem is annyira gyerekek, 19 és 15 évesek. A nagyobbik a napokban érettségizett, a kisebbik most megy gimnáziumba.

Mivel foglalkozol mostanában?
Szerencsére sok helyre hívnak, bőven van feladatom. 2004-től a WBO alelnöke, 2008-tól a MÖSZ profi tagozatának elnöke és a MOB elnökségi tagja vagyok. Emellett a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Jószolgálati Nagyköveteként is dolgozom, valamint a SportKlubban és a Lánchíd rádióban is műsort vezetek. Szabadidőmben a családommal vagyok, golfozom és rendszeresen futok, hetente akár 40-50 km-t is.

Ennyi feladat mellett, hogy fér bele az idődbe az OzoneGPS műsorvezetése?
Még egyelőre nem tudom, de meg fogom oldani a feladatot. Minden szekéren elfér még egy szalmaszál. Az OzoneGPS környezettudatos üzenete pedig nagyon fontos számomra, ezért szívesen csinálom.

Mit szóltál az OzoneNetwork Tv felkéréséhez?
Meglepődtem és nagyon örültem neki, hiszen az OzoneNetwork tévé Magyarország egyetlen öko-televíziója.  Színvonalas műsort kínál a nézőknek, az előremutató, hasznos dolgokban pedig jó benne lenni.

Számodra mit jelent a környezettudatos gondolkodás?
Ezért a területért otthon a feleségem a felelős, ő a legnagyobb természetbarát a családban, mi pedig lelkesen követjük őt.

Tudnál tippeket mondani az energiatakarékos háztartásra?
Otthon szelektíven gyűjtjük a hulladékot és nagyon oda figyelünk hogy ne használjuk feleslegesen az áramot vagy a vizet. Mikor nem vagyunk a szobában lekapcsoljuk a villanyt, ha a mobiltelefont és a laptopot feltöltöttük, kihúzzuk a töltőt a konnektorból. A gyerekeimtől azt is megtanultam, hogy a számítógép és a tévé képernyőjét úgy állítsuk be, ha nem használjuk, kikapcsoljon. Ezzel is csökkentjük az áramfogyasztást, azon keresztül pedig, ha egy picivel is, de hozzájárulunk ahhoz, hogy kevesebb szenet égessenek el az erőművekben. Ha mindenki megtanulna okosan takarékoskodni, nem csak a rezsi csökkenne, de rengeteg káros anyagtól is megkímélnénk a Földet.

A hétköznapokban te hogyan figyelsz a környezet megóvására?
Fegyelmezetten és tudatosan élem az életem, a teljesen normális életvitelben ez nem igényel külön odafigyelést. Nem azért nem szemetelek, folyatom feleslegesen a vizet vagy hagyom égve minden szobában a villanyt mert erre külön odafigyelek, hanem mert ez számomra természetes.

Sportolóként különösen fontos, hogy sokat legyél a szabadban?
Nagyon szeretem a természetet, bár a sportágam fedett létesítményhez kötött, de mindig is imádtam az erdei futásokat és ezt a szokásomat azóta is megtartottam.

Mit gondolsz, a fiatalokat foglalkoztatja a környezetvédelem?
Remélem hogy igen, hiszen közös jövőnk csak közös gondolkodással védhető meg. A gyermekeimen egyébként úgy látom, hogy nekik tényleg számít a környezettudatosság. A suliban például egyre „trendibb” az öko- gondolkodásmód. Úgy látom a fogyasztási döntéseik meghozatalánál egyre többször figyelnek a környezettudatosságra. Ennek nagyon örülök, hiszen így maradhat sokáig szép és egészséges a bolygónk.
Fehér Gina

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.