A vulkánok hatása (OzoneNetwork)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2013. július 17. - Az emberiség mindig félelemmel vegyes csodálattal tekintett a vulkánokra és a 2010-es izlandi vulkánkitörés ismét rámutatott arra, hogy mekkora hatása lehet akár egyetlen eseménynek a hétköznapjainkra. A vulkánok a Föld felszínének olyan hasadékai, amelyeken felszínre jut a magma, a felszín alatti, olvadt kőzetanyag.
Az izlandi Eyjafjallajökull jégmező alatti vulkán 2010 tavaszán lépett működésbe. A kitörés, a jég megolvadása miatt, árvizeket, laharokat (iszapár) okozott, ezért a közeli lakosság evakuálására volt szükség. Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő című műsorának vendége Harangi Szabolcs, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézetének tanszékvezetője szerint a 2010-es esemény tanulsága, hogy a társadalom nincs felkészülve az ilyen és ehhez hasonló természeti változásokra. A legnagyobb probléma, hogy nincsenek megfelelő információk.

Image

Az izlandi vulkán 2010. április 14-én másodjára tört ki, és nagy mennyiségű vulkáni hamut juttatott a légtérbe Európa északi része felett. Mivel a kilövellt vulkáni hamu képes a repülőgépek hajtóműveinek eltömítésére, Európa-szerte légtérzárat rendeltek el, amely a második világháború óta a legnagyobb leállást jelentette az európai légi közlekedésben. Több millió utas rekedt a reptereken, nemcsak Európában, hanem a világ más országaiban is, ahol nem engedélyezték az Európába tartó járatok felszállását.
http://videa.hu/videok/nagyvilag/2013.07.17.-vulkanok-TKvZfhBefZAo284w


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.