Egyszerűbb kivágni és elvinni az éj leple alatt, mint megvenni (pannonrtv)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013. december 11. - 50 darab fát vágtak ki és loptak el a Bajmok és Madaras közötti szélvédő erdősávban. A terület Szabadka Város és kisebb részben a Ravnica A.D. birtokában van. Maglai Jenő, Szabadka polgármestere felszólítja az illegális fakitermelőket, hogy azonnali hatállyal függesszék fel kártékony tevékenységüket.
Egyre nagyobb mértéket ölt az illegális fakitermelés Szabadka környékén. Bajmokon csupán két mezőőr felügyeli a települést és a Madaras környéki területet. Munkájukat nehezíti az a tény, hogy munkaadójuk nem engedélyezi az esti szolgálatot, valamint nem rendelkeznek gépjárművel, így kerékpáron járják napi rendszerességgel a körzetet. „Mire körbejárjuk az egészet, valahol rátalálunk valamilyen bűncselekményre, amire nem tudunk nagyon odahatni, mert ezt este csinálják többnyire, és itt jönnek a problémák. Van összeköttetésünk a helyi rendőrséggel, ők kijönnek és segítenek, de nekik is kicsit-kicsit nincs járművük, akkor ők is nehézkes helyzetbe jönnek” – magyarázza Veréb Róbert bajmoki mezőőr.
A mezőőrszolgálat a kommunális rendőrséggel és a kommunális felügyelőséggel együtt dolgozik az ügyön. Az elkövetkező napokban egész napos megfigyeléseket tartanak, hogy megtalálják a tettest.
„Éjjeleken keresztül valaki olyan formában ritkította ezt a fasort, hogy esetleg veszélybe hozta ennek a területnek, ennek a fasornak a funkcióját, azaz, hogy megvédje a környező termőföldeket az esedékes nagyobb szelektől” – mondta Petar Bojanović kommunális felügyelő.
Bajmok számára nagy jelentőséggel bír ez a fás övezet, hiszen ez védi meg a falut az északi széltől, valamint hozzájárul a termés minőségéhez. Hulló István biológus elmondta: „Kora tavasszal különösen, de így ősszel is a felső talajrétegből rengeteg humuszt pakol át ilyenkor a szél. Általában ezek valamilyen nedves területen, vízben, folyókban kötnek ki, és így veszítjük a termőképességét a talajnak.”
Az illegális fakitermelés nemcsak a termőföldek romlását és az időjárási viszonyok megváltoztatását idézi elő, hanem az élővilágra is nagy veszélyt jelent. A mezőőrszolgálat mindenkit felszólít arra, hogy tartsa ezt szem előtt, és őrizze a fás területeket.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.