Szlovénia megkezdte a Franciaországnak szánt mackók befogását (Híradó.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. április 19. 
Szlovén szakemberek megkezdték öt barnamedve befogását azzal a céllal, hogy a Pireneusok francia oldalára telepítsék őket, a kipusztulás szélére került ottani medveállomány felfrissítésére
A ljubljanai kormány szeptemberben kötött megállapodást Párizzsal a medveexportról. A szlovénok azt tervezik, hogy a következő néhány hónapban csapdával elfognak négy, 3-6 éves nőstényt, és ősszel szándékoznak elfogni egy hímet is.

A medvék figyelésére és követésére két főhadiszállást hoztak létre Szlovénia délkeleti részében, a horvát határ közelében. Megkezdték a medvék számlálását és a csapdák felállítását. Ha megfelelő egészséges példány kerül a csapdába, akkor speciális teherautóval szállítják Franciaországba.
A szlovén környezetvédelmi minisztérium szerint a csapda veszélytelen az állat számára. A franciákkal kötött megállapodás szerint a szlovénok csakis vad medvéket küldhetnek, és nem úgynevezett éttermi mackókat, akik a települések közelében tanyáznak a könnyű élelemszerzés reményében.
A ljubljanai környezetvédelmi miniszter, Janez Podobnik kijelentette, hogy a szlovén medveállomány az öt példány elszállítása után is erős marad. Szlovéniában becslések szerint 500-700 medve él vadon, elsősorban az ország déli erdeiben. Nincs szükség védett övezetekben vagy nemzeti parkokban tartani őket.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.