Az erdők őrzése Erdélyben (Híradó.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. április 24.
Romániában minden erdőtulajdonosnak szerződést kell kötnie a területek adminisztrálására és őrzésére magánszervezetekkel, vagy az állami erdészeti hivatalokkal. Április 20-a után ennek elmulasztása pénzbírsággal büntethető.

Hargita megyében az állami erdészeti hivatalok mellett több magánerdészet is működik, a közbirtokossági és községi erdők felügyelete is biztosítva van. Az állami erdészetek jelenleg 1 hektár erdő ügykezeléséért, őrzéséért évi 10 eurónak megfelelő összeget kérnek, ami egy 10 hektáros területnél évi 100 eurónak felel meg.
KOLUMBÁN LÁSZLÓ elnök, gyergyószentmiklósi Közbirtokosság:
-Abban benne van az őrzésen kívül az egyéb tevékenység is, a fáknak a kibélyegzése, érték-akta elkészítés, a munkálatoknak a technikai levezetése, megszervezése, itt gondolok a csemeteültetésre, fűaratásra, tehát ezeket mind ők csinálják, és ebben a pénzben benne van.
Hargita megyében a magánszemélyek tulajdonában mintegy 41 ezer hektár erdő található, ebből 30 ezer hektáron nincs erdőőrzés, és a törvény által előírt erdőgazdálkodás sem működik, elősegítve az illegális fakitermelést, falopást.
BAJNA GYÖRGY erdőtulajdonos:
-Ez a törvény számunkra, úgy érzem, jót hozhat csak, mert csutakvizsgával fogják majd átadni a területeket, utána a vesztességet az őrző fizeti.
A törvényalkalmazási útmutatói még nem jelentek meg a Hivatalos Közlönyben, ezért bizonyos aggályok merültek fel a biztosítandó területekkel kapcsolatban. Tény az, hogy az erdőtulajdonos, ha nem köt szerződést erdőőrzésre, bármikor megbírságolhatják és a fáit továbbra is kivághatják. Mindezek mellett szerződés hiányában a tulajdonosnak nem engedélyezik a fakitermelést sem.
Zsigmond Attila, Bajna György, Gyergyószentmiklós

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.