Hernyóinvázió Kelet-Magyarországon (RTL Klub Híradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. május 11.
Lerágják a tölgyesek leveleit és a fenyveseket
A Nyírerdő Zrt. működési területén jelenleg négyezer hektár fertőzött.
A kártevőket csütörtökön helikopteres permetezéssel kezdték irtani a Hajdú-Bihar megyei Téglás határában. A permetezést végző helikopter délelőtt ötször-hatszor emelkedett a magasba. Téglás körzetében most egy 120 hektáros területen irtják a gyapjaslepke hernyóit. A fák törzsén jól látszanak a szőrös kártevők.

Felmásznak a lombkoronába minél melegebb, fényesebb helyre, tehát a lombkorona szélén kezdik a rágást, és úgynevezett pazarló rágással táplálkoznak. A hernyók nem válogatósak, lerágják a tölgyesek leveleit, a fenyveseket, de szeretik a fekete dió és az akác ültetvényeket is.
"Tulajdonképpen ezzel teremti meg a legnagyobb kárt, hogy lehullatja a levelet, így a magtermés is kiesik, illetve a fának az ez évi növedéke is. Képesek teljesen tarra rágni a területeket" – mondta Debreczeni Ferenc, a Nyírerdő Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője.
A helikopteres irtás 12 millió forintba kerül. A vegyszer csak a hernyókat pusztítja, az emberekre és a méhekre teljesen veszélytelen.
A gyapjaslepke hernyója évente több tíz millió forintos kárt okoz a kelet-magyarországi erdészetekben. Egy érdekes adat, hogy egy-egy hernyó saját súlyának akár a több ezerszeresét is képes lerágni a fákról.

Pocsai István


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.