2016. március 8. - Az Európai Unióban 40 millió ember nem jut elegendő élelmiszerhez.
Magyarországon a lakosság több mint 30 százaléka nem jut elegendő élelmiszerhez. Becslések szerint hazánkban a teljes élelmiszerláncban évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki, ebből 400 ezer tonna a háztartásokból kerül ki. 2015-ben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2600 tonna élelmiszert mentett meg.
Az élelmiszerbank fő tevékenysége, hogy a kereskedőktől és a gyártóktól begyűjti a feleslegessé vált lejárat előtti élelmiszereket. Az élelmiszerek több módon válhatnak feleslegessé, az egyik ilyen, ha közel van már a lejárati dátumhoz és tudják, hogy nincs idő eladni. Az esetek egy részében olyan termékek kerülnek ide, amelyek akár hónapokig is elállhatnak. A raktárból az élelmiszereket 3-4 nap, vagy esetleg pár hónap után osztják ki, szem előtt tartva a szavatossági időt. De az élelmiszerbank raktárába kerülhetnek az olyan gyártási hibás termékek is, amelyek egyébként teljes mértékben elfogyaszthatók. Ugyanis például gyártási hibának számít, ha picit eltérő a termék színe, vagy esetleg más a só-, vagy cukortartalma. Ilyenkor a gyártó azért nem kívánja az adott terméket értékesíteni a boltokban, mert nem ugyanaz a minőség, mint amit a vevők megszoktak. A szezonális termékek esetében viszont sehogy sem lehet kiküszöbölni a felesleget, ilyen például a most aktuális csokinyúl esete is.
Az első élelmiszerbankot 1966-ban az Egyesült Államokban alapították, Magyarországon pedig tíz éve működik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. A non-profit cég ingyen kapja az ételt a cégektől, és partnerszervezetek segítségével juttatja el az élelmiszereket a rászorulókhoz. Éppen ezért magánemberektől nem tudják befogadni a háztartási felesleget, ha valaki segíteni szeretne az egyesületnek, akkor a működéséhez szükséges hozzájárulással tudja támogatni a munkát. Az élelmiszerbank 220 partnerrel együttműködve 300 ezer rászorulón tudott rendszeresen segíteni.
Nézzék meg március 9-én az OzoneNetwork TV-n az Egyenlítőt este 11 órakor, az epizód vendégei Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója és Ujhelyi Katalin, az egyesület fejlesztési igazgatója.
http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/2016.03.09-elelmiszerbank-YTCsAmv9AR0PVeYj