2018. február 21. - 2018-ban már 6 éve ehetünk fenntartható vendéglátóhelyeken a Felelős Gasztrohős tevékenységének köszönhetően.
Az alapítványt a felelős étkezés elterjesztése és fenntartható éttermek minősítése, segítése érdekében hozták létre. Céljuk, hogy a lakossági fenntartható étkezéssel kapcsolatos szemléletformálás mellett a vendéglátást is környezetbaráttá tegyék, így már 2012 óta foglalkoznak vendéglátóhelyek „zöldítésével”.
A Felelős Gasztrohősök az éttermek minősítése során hat fő szempontot vesznek figyelembe: kínálat és beszerzés, hulladékkezelés, higiénia, energiahatékonyság, víztakarékosság, társadalmi felelősségvállalás - mondta az OzoneTv szerdai Egyenlítő c. műsorában a vendég, Víghné Boóc Judit a Felelős Gasztrohős alapítvány fenntartható vendéglátóhely szakértője.
Az országszerte fellelhető Fenntartható Vendéglátóhelyek ugyan főként Budapestre koncentrálódnak, azonban a fővároson kívül is elkezdett gyarapodni a számuk. Hiszen szerencsére vidéken is egyre több vendéglátóhely fogékony a változtatásra. Sőt, 2018-ra már a fine dining helyek is érdeklődnek minősítésük iránt, egyre nagyobb jelentősége van tehát annak, amit csinálnak.
A Felelős Gasztrohős eddig elért eredményei szinte hihetetlenek, ilyen az, hogy másfél Gellért-hegynyi esőerdőt véd meg vendéglátóhelyes partnerhálózatuk azáltal, hogy egyáltalán nem használnak pálmaolajat. Vagy az is egy remek példa, hogy a jelenleg műanyag helyett lebomló csomagolóanyagokat használó vendéglátóhelyek már évente 6,9 tonna széndioxid-kibocsátást előztek meg, ami 53 Budapest–London repülőút gépeinek károsanyag-kibocsátásával egyenlő.
https://videa.hu/videok/ozonetv/emberek-vlogok/02.21-gasztrohos-nYY4k5qLDlmyqh3U