Halálos vadászat: Urbán szerint külső behatásra sült el a puska (Híradó Online)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. október 4.
Megkezdődött annak a tavalyi vadászbalesetnek a tárgyalása, amelyben halálos lövést kapott a képviselő
Szerdán megkezdődött a tavaly ősszel vadászbalesetben elhunyt országgyűlési képviselő, Urbán Árpád bátyjának tárgyalása a Balassagyarmati Városi Bíróságon.

A halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolt Urbán Ottó a bíróságon azt mondta, véletlenül dördülhetett el a testvére halálát okozó lövés .
Urbán Árpád balassagyarmati szocialista országgyűlési képviselőt 75 éves bátyja lőtte le vadászat közben tavaly november 26-án a Balassagyarmat és Érsekvadkert közötti vadászterületen. A képviselő kórházba szállítása után elhunyt, halálát a haslövés miatti belső elvérzés okozta.
Az első tárgyalási napon kihallgatták a vádlottat, és három tanút is kikérdeztek. Urbán Ottó a nyomozati eljárástól eltérően ezúttal részletes vallomást tett. Elmondása szerint a puska ravaszát sem gondatlanul, sem akarattal nem húzta meg. A gyorsító szerkezet azonban be volt kapcsolva, így valamilyen külső behatásra elsülhetett a puska.
A bíróság október végén, november elején további tanúbizonyítással és szakértők meghallgatásával folytatja a tárgyalást.
Az ügyészség foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolja a képviselő testvérét. A vád szerint Urbán Ottó több vadászati szabályt is megszegett, és emiatt következett be a honatya halála. A vádirat szerint Urbán Ottó négy, az erdei úton átszaladó vaddisznót látott meg, a másodikra rálőtt, de nem találta el. Utána hallotta, hogy testvére felkiált.
Az ügyészség szerint Urbán Ottó a lövés előtt nem mérlegelte kellően a lövedék várható útját és becsapódási helyét, nem tartotta be azt a szabályt, mely szerint tilos a vadászok vonalán átfutó vadat célozva követni, és megszegte a vadászatvezető aznap reggel kiadott utasítását is, mely szerint az út irányába senki nem lőhet.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.