Famatuzsálemeket vágnak ki Nagycenken a lakópark miatt (Hír TV)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006, december 17.
Több mint 100 millió forint értékű faállomány pusztult ki egy nagycenki lakópark építése miatt. 100, 120 éves fákat még a Széchenyi-család telepítette a saját kertjeként fenntartott területre a XIX. században. Túlélték a világháborúkat és ellenálltak a fatolvajoknak, mára azonban mindössze kettő maradt épen közülük.
100 évesre legalább saccolható az a hársfa, amelynek eszmei értéke 5 millió forint körüli a szakértői vélemények szerint.
Egyes famatuzsálemek megmenekültek, ellentétben azzal a 30 másikkal, amelyet kivágtak. A Széchenyi-család által telepített kertet az előző, szocialista vezetésű önkormányzat adta el egy ingatlanfejlesztő cégnek, aki lakóparkot álmodott ide. A vállalkozó érvényes építési engedéllyel rendelkezik, a falusiak szerint a korábbi vezetés hibázott, amikor nem
képviseltette magát a telek kimérésénél. A lakók hiába tiltakoztak a fák kivágása ellen.
Márton Antal elmondta, próbálták leállítani a fakivágást, de első nap nem sikerült, a második nap a fiával és az egyik képviselővel kimentek és úgy akadályozták meg, hogy odaálltak a fák mellé, hogy ne tudják kivágni
azokat.
A korábbi faluvezetésből senki sem nyilatkozott. Az új önkormányzat szerint a régi polgármester félrevezette a képviselőket.
Brummer Gábor nagycenki önkormányzati képviselő elmondta: "A testület elé egy üres papírt dobtak oda, hogy az ostoba
testület majd úgyis megszavazza, s amikor megkezdődött a gyakorlati végrehajtás, akkor döbbent mindenki rá, hogy gond van, mikor már röpködtek kifelé a fák.
A faluban nagy a felháborodás a fák kipusztítása miatt. Az új vezetés tehetetlen, szerintük a károkat most már csak a beruházás befejezésével lehet ellensúlyozni.
Ivánkovics Ottó, Nagycenk polgármestere elmondta: "Kész helyzet előtt van az önkormányzatunk, mi azt szeretnénk,
hogyha már elpusztultak ezek a fák, legalább szép lakópark épüljön, ezzel is növelve a lakosságszámot és a gyereklétszámot az iskolában.
A nagycenkiek tartanak attól is, hogy a botrány rányomja a bélyegét a falu jó hírére. Az itt élők azt szeretnék, ha a látogatók a kastély és a Széchenyi-kultusz, nem pedig a pusztítás miatt érkeznének a településre.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.