Radioaktív faszén árasztotta el a boltokat! (ITAR-TASZSZ/MTI/hirado.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. január 10.
A kijevi szupermarketekben árusított tüzelő a lezárt csernobili zónából származik - egy társaságot már biztosan sugárzás ért
Radioaktív faszénen sütöttek saslikot újévet köszöntő kijeviek, anélkül, hogy tudták volna, milyen veszélynek teszik ki magukat. Õk az ukrán főváros egyik szupermarketjében vettek a tíz, illetve huszonöt kilogrammos, teljesen szabályos kiszerelésű faszénből, csak éppen azt nem tudták, hogy a tüzelőanyag illegálisan, az 1986-os csernobili atomerőmű-robbanás óta zárt zónának számító terület egyik erdejéből szerzett fából készült.
A hatósági vizsgálat később megállapította, hogy már magának a faszénnek a radioaktív sugárzása négyszerese volt a megengedett normának. A meggyújtott faszén persze továbbadta a sugárzást a rajta sütött húsnak, de még azoknak is, akik a parazsas tál mellett ültek.
A nyomozók kiderítették, hogy a veszélyes tüzelő a csernobili atomerőmű körüli zárt területen működő illegális műhelyben készült: az "oda se neki" szemléletű vállalkozók berakták a radioaktív fát az ugyancsak radioaktív kályhákba, majd az elkészült - természetesen szintén sugárzó - faszenet előírásosan 10-25 kilós zsákokba csomagolták, aztán irány a viszonteladó.
Most végre büntető eljárás indult ellenük radioaktív anyaggal való illegális üzletelés miatt, aminek büntetési tétele öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.