Társadalmi vitát kezdeményez az agrártárca az SPS-rendszerről (Világgazdaság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 22.
TÁMOGATÁS. Társadalmi vitát kezdeményez az FVM a jelenlegi területalapú uniós agrártámogatási szisztémát (SAPS) felváltó egyszerűsített farmtámogatási rendszerről (SPS) - jelentette be Gőgös Zoltán, a tárca államtitkára. Magyarország az SPS-t 2009. január 1-jétől kívánja bevezetni, bár erre Brüsszel 2011-ig nyújt lehetőséget. A korábbi időpontot az indokolja, hogy az egyszerűsített kifizetési módszert a régi EU-tagok már alkalmazzák, és ez előnyt jelent e tagállamok agrárgazdálkodói számára.
Az SPS lényege, hogy a támogatásokat - egy bizonyos történelmi bázist alapul véve - el kell választani a termeléstől. Ezután az agrárvállalkozások a pénzeket akkor is megkapják, ha a gazdálkodást abbahagyják. Brüsszel egyelőre 2013-ig vállalja, hogy a termelőknek az SPS-ben is kifizeti az eddig folyósított pénzeket. Gőgös Zoltán szerint az új rendszerrel a hazai gazdálkodók zöme jól jár. Az ágazati szereplők olyan vagyonértékű joghoz juthatnak, amelyet értékesíthetnek is. A termelési szerkezet pedig stabilizálódhat, mert a földeken olyan növényeket lesz érdemes vetni, amelyeknek valóban jó piacuk van.
Az SPS tartalmazza majd a SAPS-hoz társuló nemzeti támogatási kiegészítést (top-up) is.
Magyarország úgynevezett hibrid SPS-rendszert vezetne be, amely azt jelentené, hogy a történelmi bázis meghatározása kor egyes dotációkat nem olvasztana be az eddigi területalapú támogatások közé, hanem „nemzeti borítékokat" tartana meg. Erre azért lenne szükség, mert máskülönben egyes piaci szereplők - például a tejtermelők - nem juthatnának eddigi pénzeikhez, ha nincs kellő nagyságú földterületük. Emellett - speciális szabályozásként - a juh-, a kecske-, a húsmarha-, az energianövény- és a dohányágazatban a támogatások egy része továbbra is a termeléshez kötődne. HL

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.