Az erdészek gyümölcsleveket készítenek (hirado.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. szeptember 20.
Kárászon a minap új üzemet avatott a Mecseki Erdészeti Zrt. Az erdőből ma már nem lehet megélni. Ezért folyamatosan bővíti tevékenységét a mecseki erdészet. Most élelmiszer-gyártásba kezdtek. A kárászi üzemben az erdei melléktermékeket hasznosítják. Bio gyümölcsleveket állítanak elő. A készülő bio almalé nem tartalmaz tartósítószert. Színezékektől és mesterséges anyagoktól mentes. De ne szaladjunk ennyire előre. Nézzük meg hogyan készül.
A fáról leszedett gyümölcs a mosó és fertőtlenító tartályba kerül. Innen futószalagon keresztül jut be a préselő gépbe. A gyártósor bármely erdei gyümölcs, sőt akár zöldségek feldolgozására is képes. A melléktermékekből pedig vadeleség lesz.
Mezei Tamás:négy tonna almát tudunk feldolgozni aminek a kétharmad része almalé mennyiség képződik a több pedig préselt, a préselt
anyag vadtakarmányként hasznosul.
A Mecseki Erdészeti Zrt. egy különleges élelmiszeripari gyártásba fogott. Ennek első állomása az almalé készítő üzem. A termelési igazgató azt mondja az volt a céljuk, hogy megpróbálják hasznosítani az erdei mellékterméket. Úgyhogy mindeközben még munkahelyeket is teremtsenek.
Szőnyi János termelési igazgató: ez az üzem nyolc-tíz embernek ad munkát, ez viszonylag kis szám, ugyanakkor Kárászon ez is nagyon fontos, mert kevesebb mint 400 állandó lakos van.
A Mecseki Erdészeti Zrt. bio termékei hamarosan az áruhazák polcaira is felkerülhetnek.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.