Népfőiskola a székelyföldi erdők megmentéséért (Duna TV)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007.10.29. 
Székelyföldön ma is az erdő, a fa jelenti a legfőbb megélhetési forrást.
Nem kiapadhatatlan forrásról van szó, az esztelen erdőirtások és a  pazarló fafeldolgozás miatt a régióban veszélybe kerülhet a fából élő, a fát értő és féltőn hasznosító emberek megélhetése. A Gyergyócsomafalvi népfőiskola kezdeményezői azt próbálják elérni, hogy minden érintett tudatosan, a helynek és a lehetőségeknek megfelelően művelje és ültesse az erdőt, illetve hasznosítsa a fát.
A Székelyföldön a rendszerváltás idején, aki tehette fakitermelésbe fogott, a vállalkozók többségét a gyors meggazdagodás vezette, ezért mára vészesen megfogyatkoztak a hargitai erdők és ezzel veszélybe került a székelyföldi emberek egyik éltető eleme, erre a felismerésre reagálva a fával foglalkozó civil szervezetek szövetsége Gyergyócsomafalva önkormányzata és a római katolikus plébánia hivatala sajátos népfőiskolát indított.
Kolumbán Gábor vidékfejlesztési szakértő hangsúlyozta, elsősorban szemléletet szeretnének a népfőiskolával alakítani. Valamint azt a szakmai tudást átadni, ami ahhoz szükséges, hogy a fából meg lehessen élni a XXI. században.
A Makovecz Imre védnökségével alakuló népfőiskolában az ésszerű és értéket képviselő fafeldolgozás, illetve építészet mellett megtanítják az ökológiai erdőgazdálkodás ismérveit is.
Szilágyi Imre az Arbor Famegmunkálók Szövetségének elnöke hangsúlyozta a képzéstől elsősorban mentalitásváltást várnak. Ehhez nagyjából öt évre van szükség.
A romániai törvényhozás már rendelkezett arról, hogy a kivágott erdőket újra kell telepíteni, de a szigorodó törvények ellenére is egyre több erdőt vágnak ki. Az egyesület feladata, hogy tudatosítsa az emberekben, hogy az erdő óriási kincs és ezzel ésszerűen és szakszerűen kell gazdálkodni, hogy az utódainknak is megmaradjon és megélhetést tudjon biztosítani – hangsúlyozta Szilágyi Imre.
A népfőiskolai képzés elsősorban a környezetvédelemre, erdőgazdálkodásra, tájjellegre valamint faipari munkások oktatására helyezi a hangsúlyt. Emellett létre akarnak hozni egy módszertant, mely a székely építészetből merít, gyártási módszertant a „Székely házat”, melyet mint márkát közösen dolgoznának ki a gyártók és a tervezők, ezeket a házakat Európa szerte értékesíteni akarják.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.