Egész erdőket tarolnak le a fatolvajok (DTV)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008.01.09.
Magyarországon évente több száz hektár erdő tűnik el az illegális fakitermelések miatt. A Debrecenhez közeli Hajdúhadházon minden évben egy hektárnyi erdőt vágnak ki a tolvajok. Az anyagi kár évente több millió forint, ám a természeti kár a szakemberek szerint megfizethetetlen. Ezeket a fákat nem szakavatott kezek vágták ki. A talajból helyenként néhány centiméteres rönk, néhol derék magasságban elvágott fatörzs áll ki. Csak Hajdúhadházon minden évben egy hektárral csökken az erdőterület. A falopások itt mindennaposak. Az erdészet által kitermelt fák sincsenek biztonságban, ezért ezeket sorszámmal jelölik és éjjel-nappal őrzik. Így is többmilliós a kár.
Sajnos évről évre több milliós az a kár, amit a lábon álló faállományok illegális kitermelésével, illetve a készletezett faanyag eltulajdonításával okoznak – nyilatkozta Dufla Ferenc, a Nyírerdő Zrt. Hajdúhadházi Erdészetének igazgatója.
Az erdészek védelmi szolgálatot tartanak fenn, és folyamatosan figyelik a területet, ám minden fa mellé nem tudnak őrt állítani. Így tetten érni is csak az esetek egyharmadában tudják a tolvajokat.
A tavalyi évben szabálysértés kategóriában 20 bejelentés érkezett, de bűncselekmény ügyben 43 esetben rendeltünk el nyomozást – tájékoztatott Kozma János, Hajdúhadház rendőrkapitánya.
Az, akit falopáson érnek, büntetésre számíthat. Ha a lopott fa értéke nem éri el a 20 ezer forintot, szabálysértési eljárás indul az elkövetővel szemben, és akár 150 ezer forint bírságot is fizethet. Ha az eltulajdonított fa értéke 20 ezer forinttól többet ér, a tettest akár három évre is börtönbe zárhatják.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.