Ritka törpe vízilovak lencsevégen (hirado.hu/BBC)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. március 10. - Két polgárháború, az illegális fakitermelés és orvvadászat a kutatók szerint majdnem több, mint elég volt ahhoz, hogy eltörölje Libéria törpevíziló-populációját. Ám ezen ritka és veszélyeztetett faj minden esély ellenére életben maradt, és most már fotókkal is bizonyítható létezésük. A Londoni Zoológiai Táraság csapata utazott el a nyugat-afrikai országba, és lepte meg őket a tény, hogy minden félelmük ellenére, a víziló-populáció még mindig él. Három nappal azt követően, hogy rejtett kamerákat helyeztek ki egy libériai erdőben, a zoológusok csodálatára, sikerült törpe vízilovakat lencsevégre kapni. Ben Collen kutató elmondta, még mindig rendkívül aggasztja az állatok túlélése, mivel a populációt az erdőirtás és a bozóthús-vadászok fenyegetik.
A törpe vízilovak - melyek úgy néznek ki, mint a közönséges víziló miniatűr verziói - az egyik legtitokzatosabb emlősfajt alkotják a Földön, és igen ritkán lehet őket kiszúrni természetes élőhelyeiken. kevesebb, mint háromezer egyed él még a vadonban Libériában, Sierra Leonéban és Guineán.
Mivel az eredeti erdőségnek csak 10 százaléka maradt meg, a törpe vízilovak zsugorodó világban élnek. Ami talán a legcsodálatosabb, hogy az állatok életben maradtak Libéria két hosszú és brutális polgárháborúja közepette.
A menekültek, lázadók és gyerekkatonák éhes csoportjai mindent megettek, ami útjukba került. A konfliktus után Libériában gyakorlatilag nem maradt állat, sem házi, sem vadon élő. Bár a háborúnak vége, a kihívás, hogy kontrollálják az illegális fakitermelést és orvvadászatot még mindig fennáll, ezek ugyanis veszélyt jelentenek a törpe vízilovakra.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.