2010. július. 14. - Százból egyszer történik meg, ami a pókaszepetki ÁMK felújításánál: a munkákat az intézmény eresze alatt élő fecskék költési idejéhez igazították, sok fiókát óvva meg a pusztulástól.
Olyan is van, hogy az ember alkalmazkodik - Kivárták a fecskefiókákat A pókaszepetki iskola húsz lakott fészekkel büszkélkedhet, ami manapság nagy dolog: a védett faj bajban van, nagyságrendekkel kisebb az állománya, mint két-három nyárral ezelőtt. Ezért nagy dolog, hogy Pókaszepetken gondoltak a madarakra - Kovács Árpádné iskolaigazgatónak jutott eszébe a beruházás kezdete előtt, hogy a törvény szerint a madarak érdekeire is figyelemmel kell lenni.
 - A nemzeti park és a környezetvédelmi felügyelőség munkatársai tartottak helyszíni szemlét, s elmondták, mi a teendő - mesélte az igazgató. Tóth András polgármester teszi hozzá: nem okozott csúszást, hogy figyelemmel voltak a költési időre, csak átütemezték a munkát, belső felújítással kezdtek a födém cseré- je helyett. Az önkormányzat munkatársai pedig a Magyar Madártani Egyesület falubeli megyei titkára, Darázsi Zsolt vezetésével közben készítették már a mű fecskefészkeket.
Az eredeti és a műfészkek még egymás mellett. Költözniük kell.
- Ahogy repülnek ki a kicsik, szedjük le a régi fészkeket, az általunk készítetteket pedig szereljük fel a szemközti eresz alá - mesélte ő. - A fecskéknél most következik a második költés, mi pedig nagyon reméljük, hogy a elfoglalják a felkínált otthonokat. Otthon 15 éve van mű fészkem és még sosem volt üres.
A szepetki fecske-barátság pedig egyre mélyül: a napokban a munkások visszaraktak az egyik fészekbe egy onnan kipottyant, óvatlan fiókát. Varga Andor

No events