2010. 08. 18. - Figyelmeztették a légi irányítókat és a rendőrséget egy elszabadult karvalykeselyűre Skóciában, mert komoly veszélyt jelenthet a repülőkre az akár 11 ezer méteres magasságba is felrepülő keselyű. A Gandalf nevű madár a karvalykeselyűk között is óriásinak számít több mint három méteres szárnyfesztávolságával. Komoly veszélyt okozhat egy Skóciában elszabadult karvalykeselyű az ország légterén áthaladó repülőgépekre - olvasható a BBC honlapján. A karvalykeselyűk a legmagasabban repülő madarak, akár 11 ezer méteres magasságban is előfordulhatnak, emiatt jelentenek fokozott veszélyt a repülőknek.
A Skóciában elszabadult példány lakhelyéül szolgáló Wolds of Wings (Szárnyak világa) igazgatója, David Ritchie szerint a Gandalf névre keresztelt keselyű valóságos óriás, szárnyfesztávolsága több mint háromméteres.
Ritchie szerint Gandalf a szokásos légi bemutatóját tartotta a közönségének, amikor túl magasra repült, és az erős szél magával sodorta. A skót légi irányítás megerősítette, hogy felhívták a figyelmüket a veszélyre, ugyanis egy ekkora madár még utasszállítókban is kárt tud tenni. A repülőtereket és a rendőrséget is figyelmeztették.
A hétéves nőstény 2006-ban érkezett Skóciába egy tenyésztési program keretében. A karvalykeselyűk a közép-afrikai Száhel-övezetben őshonosak, jelenlegi populációjukat 30 ezresre becslik, de zsugorodó életterük miatt folyamatosan csökken az egyedszámuk.

No events