2010. szeptember 15. - Pécs külterületei után már a baranyai megyeszékhely belvárosában is fészkelnek karvalyok. Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya megyei csoportjának irodavezetője elmondta, nemrég jutott tudomásunkra, hogy a faj már Pécs belső részeiben is megjelent. ”Idén az egyetem botanikus kertjében, egy fenyőfára rakott fészekben nevelték fel öt fiókájukat a szülőmadarak. Kíváncsian várjuk, hogy folytatódik-e a karvalyok városi térhódítása, és Budapesthez hasonlóan megjelennek-e a nagyobb parkokban is” – tette hozzá a szakember.
A karvaly (Accipiter nisus), más néven verebésző héja 27-36 centiméter nagyságú. Az öreg madarak egész felső része feketés hamuszürke, alsó része fehér alapon rozsdavörös hullámvonalakkal és rozsdaszínű szárnyvonalakkal mintázott. A faj Európában és Ázsiában él. Bokros, tisztásokkal tarkított erdőben, parkokban és ligetekben érzi jól magát.
Az alig galambnagyságú ragadozó madárnak az utóbbi évtizedekben a fővárosban már jelentős állománya alakult ki (harminc-negyven pár). A madarak az épületek takarásait kihasználva rendszerint lesből csapnak le áldozatukra, nagy riadalmat keltve a verebek, a rigók, a balkáni gerlék és a házi galambok kisebb-nagyobb csapataiban. A galambnagyságú fajokat azonban csak a nagyobb testű tojó képes zsákmányolni. A madár Magyarországon védett, eszmei értéke ötvenezer forint.

No events