2010. november 6. - A legújabb őszi "zergeszámlálás" eredménye szerint a Magas-Tátrában összesen 841 zerge él, közülük 699 a hegység szlovák, míg 142 a lengyel oldalán - közölte Jozef Hybner, a szlovákiai Tátrai Nemzeti Park (TANAP) képviselője csütörtökön. A tavaly őszi összeíráskor 631 zergét találtak, közülük 472 a szlovák, míg 159 a lengyel oldalon élt.
Hybner örvendetesnek nevezte, hogy nőtt a fiatal állatok száma is. Tavaly ötvenet számláltak meg, az idén 74 darabot, ebből 57 a szlovák oldalon volt. A legtöbb zerge a Bélai-havasokban, míg a legkevesebb a hegység nyugati végein, a Liptói-havasokban él.
A zerge évtizedek óta védett állatnak számít, és évente két alkalommal - tavasszal és ősszel - rendeznek "zergeszámlálást", amelyet a szlovák és a lengyel környezetvédők közösen valósítanak meg.
Általában elmondható, hogy az utóbb évtizedben sikerült megállítani a zergeállomány csökkenését, és az néhány éve újra növekedésnek indult. A szlovák és a lengyel környezetvédők, valamint a nemzeti parkok munkatársai a téli hónapokban rendszeresen etetik az állatokat, a hegycsúcsok, sziklafalak lábához pedig kősót szállítanak, amelyre a négylábúaknak nagy szükségük van.
A legnagyobb problémák a kilencvenes évek közepén voltak a zergepopulációval, amikor létszáma alig kétszázra csökkent. A leggyakrabban a hatvanas évek közepén találkozhattak a turisták a fürge négylábúakkal: 1964-1965-ben a korabeli összeírás szerint több mint ezer zerge ugrándozott a magas-tátrai sziklákon.

No events