2010. november 9. - Bizonyos madarak azért repülnek neki az elektromos légvezetékeknek, mert azok sokáig látómezejük holtterében helyezkednek el - derítették ki brit kutatók, olvasható a Kárpátinfo oldalon. Becslések szerint évente több millió madár esik áldozatul magasfeszültségű vezetékeknek világszerte. A darvak, túzokok és gólyák halálozási rátája a vezetékek közelében annak ellenére sem csökkent, hogy az utóbbi években fényvisszaverőkkel illetve jól látható jelzésekkel próbálják szembetűnőbbé tenni azokat. A Birminghami Egyetem madártani központjának kutatói ezért a három fajcsoport egy-egy képviselőjét, az óriástúzokot (Ardeotis kori), a paradicsomdarut (Anthropoides paradisea) és a fehér gólyát (Ciconia ciconia) tanulmányozták közelebbről.
A kutatók a Biological Conservation című szaklapban publikálták eredményeiket, amelyek rávilágítottak arra, hogy mindhárom faj látóterében jelentős holtterek találhatók. Habár a nehéztestű túzok küllemileg eltér a filigrán darutól és gólyától, táplálkozási stratégiájuk megegyezik - mind csőrük irányát követve vadásznak zsákmányukra.
Ez a technika pedig kiváló látást igényel a csőr végén, ezáltal a látótér leszűkül, a holtterek pedig megnőnek. Amennyiben a madár nem előre néz repülés közben, hanem lefelé, a repülés irányában gyakorlatilag megvakul - magyarázta Graham Martin, a Birminghami Egyetem professzora. A madarak repülés közben gyakran lefelé néznek fajtársakat, fészkelőhelyet vagy táplálkozóterületet keresvén. 
A szűk látótér és a vészesen nagy holttér problémája bizonyosan érinti az összes daru-, és túzokfajt, és valószínűleg a nagytestű ragadozómadarakat, így a sasokat és keselyűket is - mondta a professzor a BBC-nek (www.bbc.co.uk).
Az új ismeretek mind a madarászokat, mind az elektronikai vállalatokat segíthetik abban, hogy minimalizálják az ütközések esélyét. Mivel az említett fajoknál nem ér sokat a vezetékek láthatóbbá tétele, arra kell megoldást találni, hogyan lehet elcsalni a madarakat a légvezetékektől - javasolta a professzor.
A tanulmányozott afrikai madarak közül a paradicsomdaru a legveszélyeztetettebb az IUCN Vörös Könyve alapján. A természetvédők szerint pedig a magasfeszültségű vezetékek okolhatók elsősorban a paradicsomdaru állománycsökkenéséért.
Hazánkban az érintett fajok közül a fokozottan védett túzok (Otis tarda) a legsérülékenyebb, állománya európai szinten is jelentős. Hazánk kivételével csupán Spanyolországban és Oroszországban található jelentősebb populációja.

No events