2011. július 28. - Az észak-francia partokon már több tucat vaddisznó pusztult el rejtélyes körülmények között. Toxikus algákra gyanakszanak a hatóságok. Franciaország északnyugati részén, a Bretagne-félszigetet övező partvidéken tömegesen ütötték fel fejüket olyan algák, amelyek potenciálisan megmérgezik a levegőt. Júliusban eddig már összesen 31 vaddisznó tetemet találtak a környező strandokon, és noha a vizsgálatok még zajlanak, azt már kiderítették, hogy halálukat nem vízbe fulladás vagy betegség okozta. A partokat lezárták a strandolók és turisták elől - rájuk lépve ugyanis a rothadó algákból nagy mennyiségű toxin szabadulhat fel.
A helyi hatóságok közlése szerint a tengervízben talált kék-zöld alga (cianobaktérium) koncentrációja meghaladta az egészségügyi határértéket, de a veszélyes szint alatt maradt. Szakértők szerint a halálos algák elszaporodásának hátterében a helyi sertés- és juhfarmok, valamint tehenészetek túlzott mértékű műtrágyahasználata áll. Ezek nitrogéntartalma ugyanis a vízfolyások révén bekerül a tengeröblökbe, ahol egyrészt tápanyagot biztosítanak az algák számára, másrészt a partra került és rothadásnak indult alga a vízben oldott nitrogénnel elegyedve kénhidrogén gázt bocsát ki. A kénhidrogén emberre és állatra egyaránt veszélyes, rendkívül mérgező gáz, szaga a záptojáséhoz hasonlít. Belélegezve perceken belül halált okozhat.
Franciaországban már évtizedek óta gondot okoz az algák jelenléte, most azonban szokatlanul nagy mennyiségben tűntek fel, amihez a különösen meleg nyárkezdet is hozzájárulhatott.
2009-ben egy ember, aki az algák eltakarításánál segédkezett, olyan súlyos mérgezést szenvedett, hogy egy hétre kómába esett, majd meghalt. Egy másik ember, aki a tengerparton lovagolt, szintén eszméletét vesztette, a lova pedig elpusztult ugyanazon a nyáron.
Az algák mindemellett a tengeri élővilágot is veszélyeztetik, hiszen elhasználják az oxigént, így a halak, rákok, kagylók és más élőlények az oxigénhiányos környezetben elpusztulnak, a madarak pedig nem jutnak táplálékhoz a sűrű algaszőnyeg miatt.

No events