2011. augusztus 21. - Panthera hibrideknek nevezik azokat az állatokat, amelyek különböző nagymacska fajták keresztezéseiből jönnek létre. Előfordult már olyan is, hogy kecske és birka, valamint zebra és szamár talált egymásra. Az így születő állatok különleges külsővel bírnak.

A természetben nem figyelhető meg az effajta keresztezés, csupán mesterséges körülmények közt, például cirkuszban, farmokon, állatkertben ütheti fel a fejét, általában a hely szűke miatt közös ketrecben tartott állatoknál.

Az oroszlánok, tigrisek, leopárdok és jaguárok mindenféle keresztezéssel képesek utódot nemzeni - tudhatjuk meg az index.hu oldalról. Az így létrejött állatok hímjei nemzőképtelenek, a nőstények pedig termékenyek.

Az ott található táblázatból megtudható a hibridek keletkezett neve, melyet szigorúan apa- anya sorrendben adnak. Ezek magyarul mondhatni viccesen hangzanak. Például, ha egy hímoroszlán kereszteződik egy nőstény tigrissel, a kisállat neve oroszgris lesz. Magyarországon egyetlen hibrid nagymacska élt, Ő is oroszgris volt, Mounty névre hallgatott, ám 17 évese elpusztult.

Kínában, az Xiameni vadasparkban jött világra egy zebra és egy szamár kicsinye- olvasható a kulturpark.hu-n. A képeket elnézve, tisztán látszanak rajta mind az anya, mind az apaállat vonásai. A kicsi felnőve is apró termetű marad, és általában nemzőképtelen is.

Nem kisebb feltűnést keltett Londonban egy magán farmon Lisa érkezte. A félig birka, félig kecske kisállatot anyja elfogadta, teljesen egészséges kifejlett állatot nevelt belőle. A kecskelábakat apjától, fejét anyjától örökölte a birkecs - írja a zug.hu
Kevésbé megdöbbentő a barnamedve és a jegesmedve közös csemetéje, ugyanis valaha egy faj voltak, később, mintegy 300 ezer éve szétváltak. Mesterséges környezetben azonban képesek ismét egymásra találni, a szabadban ritkábban. 2006-ban azonban egy vadász Kanadában egy vadon élőt is leterített, érdekes jogi problémát előidézve, ugyanis engedélye szerint csak jegesmedvékre vadászhatott, barnákra nem- tudhatjuk meg a mikron.blog.hu-ról.

A keresztezett állatok átlagéletkora jóval kisebb, mint a fajtiszta állatoké. Viszont különlegességnek számítanak, így állatkertekben és cirkuszokban sokan megcsodálják őket.

No events