2011-10-08 – Magyarországon, a Bükki és Aggteleki Nemzeti Parkban három évvel ezelőtt jelentek meg a kóbor mackók. Ezek az állatok kedvelik a fás-erdős területeket, így főleg a Bükkben, Aggtelek közelében, és a Sajó-völgyében tűnnek fel – magyarázza Bartha Csaba természetvédelmi őr, aki maga is talált már nyomokat. – A Putnok melletti kukoricásban a sárban találtam a nagy medvetalp-lenyomatot.
A bükki erdőben kameracsapdát is állítottak a fiatal mackónak, így fénykép is készült a hazánkba átruccanó barnamedvéről. Egy vadász pedig találkozott is az állattal a Cserépfalu melletti erdőben.
Recsegve-ropogva egyre közeledik valami. Azon járt az eszem, hogy még néhány másodperc, és meglövöm életem legnagyobb vadkanját. Kilépett az erdőből, és közeledett a dagonyához egy medve!
Semmitől és senkitől nem zavartatva, mintha egyedül lenne a világon – írta egy blogban A. József.
A szakemberek szerint egyre sűrűbben jöhetnek Magyarország területére barnamedvék, de attól nem kell félnünk, hogy állandó lakhelyül választanák erdeinket. Hazánkban kevés a zavartalan erdős terület, Szlovákiában nagyobb esélyük van háborítatlan körülmények között élni. Az persze előfordulhat, hogy áttévednek hozzánk is. De ahogy jönnek, úgy távoznak – mondja Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park zoológiai referense.

No events