2011. OKTÓBER 20. - DÁMSZARVAS Egyedülálló genetikai adottságú a dámállomány Tolna megyében Az ősz a vadászok kedvelt évszaka, alig fejeződik be az egyik hazai nagyvad vadászata, máris kezdődik a másiké. Október elsejétől golyóérett dám-szarvasbikát lehet lőni.
Barcognak a bikák, elkezdődött a dámszarvasok násza Tolnában. A lapátos agancsú szarvasokra október elejétől lehet vadászni.
Tolna megyében nagyobb dámpopuláció a Tolnai-dombvidéken, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területén és annak körzetében található. De kiváló dámállomány van a Kisszékely és Belecska körüli erdőkben is. Egyedülálló genetikai adottságokkal rendelkeznek az itt élő dámok, a barcogási időszak alatt elejtett bikák jelentős része érmes minősítést kap a hivatalos trófeabírálaton
A megye dámvadállományát alapjában az Eszterházy családnak köszönheti. A 17-18. században már itt élő nagy létszámú populáció az ő vad- és természetszeretetük eredménye. Világhírre tettek szert a 19. században rendezett úgynevezett „ozorai nagyvadászatok" révén, amikor is egy évben csak egy alkalommal, de akkor egy-két héten át vadásztak, és - ma már szinte hihetetlen – több ezres terítékkel büszkélkedtek.
A dámszarvasok üzekedése - a barcogás - október eleje, november közepe között zajlik, egy hónappal később, mint a gímszarvasoknál. A bikák csoportjai kora ősszel bomlanak fel, amikor az agancsaikról a barkát (más néven háncsot) már letisztították. A dámszarvasok üzekedése a gímszarvasétól jelentősen eltér. A gímszarvasbikák vándorolnak, háremeket foglalnak, illetve védenek a konkurens bikákkal szemben. A dámbikák között szintén folynak párharcok, de nem olyan súlyosak, mint a gímszarvasoknál A dámbikák a barcogóhelyeken úgynevezett barcogóteknőket kaparnak, amelyeket egyfajta üzekedési mikroterritóriumnak lehet tekinteni. A dámoknál nem a bikák, hanem épp ellenkezőleg, a tehenek keresik fel a lapátos agancsúakat a barcogóhelyen, és a bikák közül különböző, sikerességre utaló jegyeik alapján választanak. A dámbika szaporodási sikerét testnagysága, hangja, agancsának nagysága és barcogóteknőjének helye határozza meg. A párzási hang, a barcogás, gurgulázó torokhang. A dámszarvastehenek május végén, június elején ellik meg borjaikat, amelyeket a gímszarvashoz hasonlóan gondoznak. Az első napokban a rejtekhelyen hagyja őket az anyjuk. Többhetes szoptatás után áll át a borjú a növényi táplálékra. A borjak pettyes szőrzete többnyire egész életükön át megmarad. A fiatal állat hamarosan csak a méretében különbözik a nőstényektől. A fiatal bikákat többnyire kétéves korukban zavarják el a csapatból, a tehenek azonban általában a szülőcsoportjukban élik le egész életüket
Az idei vadászati szezonban Tolna megyében dámszarvasra 1342 a kilövési terv, ebből 262 bika, 566 tehén és 514 borjú elejtése van betervezve - tájékoztatott Réger Balázs, a Tolna Megyei Kormányhivatal kabinetvezető-sajtófőnöke. Hozzátette, a korábbi évekhez képest nőtt a dámállomány Tolnában. A becsült dámállomány szabad területen 2896 darab, ebből bika 824, tehén 1155, borjú 917. A vadaskertekben összesen 2420 dámszarvas a becsült adat, ebből 124ó a bika, 796 a tehén és 378 a borjú.
Az elmúlt 5 évben a legjobb trófeájú bikák szabad területen Kocsola, Döbrököz és Kölesd térségében, míg zárt területen Gyulaj-Tamási térségében kerültek terítékre. A legnagyobb pontszámú bika -219,32 C1C pont - Döbröközönesett, míg a legnagyobb súlyú trófea - 6,13 kilogramm - Kölesden.
Bár a fizető vadászok nagy része még mindig külföldről érkezik, elsősorban Németországból és Ausztriából, de fokozatosan emelkedik a hazai vadászok aránya az elejtők között. Összesen a Föld 23 országából érkeztek tavaly fizető vendégvadászok Tolna megyébe az elmúlt időszakban. A legnagyobb pontszámú bikák harmadát az elmúlt öt évben hazai vadászok ejtették el. F. Kováts Éva

A dámszarvasok bundáján fehér pöttyök vannak      
A DÁMSZARVAS kisebb a gímszarvasnál, testhossza 125-165 centi, testsúlya 40-125 kiló (bika) és 25-50 kiló (tehén). A dám hosszúra nyúlt, lapátszerű agancsa jelentősen különbözik minden más szarvasétól Mindkét nem felnőttkori bundáján vörösesbarna alapon sorokba rendezett fehér pöttyöket találunk A világos formáktól kezdve a tejesen fehér alakokig sokféle változat fordul elő, de sötétbarna állatok is vannak, főleg a vadasparkokban tartott dámszarvasok között. Nyáron a szőrzet vékony és sima. Télen a fejtető, a nyak és a fülek barnásszürkék lesznek; a hát és az oldalak feketések, a szőrzet vastag és durva A fartükör fehérrel és feketével keretezett. A dámszarvas 20-30 évig is élhet. Más szarvasokkal szemben feltűnő a hosszabb farok.

Életmód: a csapatok között a bikák cserélődnek
A DÁMSZARVASOK társadalmi rendje alapjaiban hasonlít a gímszarvaséhoz. A csapat családokra tagozódik, és az üzekedési időszakon (vadászati szaknyelven barcogás) kívül a bikák csak lazán kapcsolódnak a csoporthoz. Általában legény-csapatokban találjuk őket, melyek a párzás kezdetekor oszlanak fel. Mivel a csapatok egész évben együtt maradnak, ezért főként többé-kevésbé rokon állatokból állnak. A csapatok között a bikák cserélődnek. Táplálékuk füvekből és lágyszárúakból, fák és cserjék fiatal hajtásaiból, rügyeikből és a leveleikből áll; rostokban kevésbé gazdag, mint a gímszarvas tápláléka. Legelés közben elég könnyű megzavarni őket. Napközben az állatok rejtekhelyükön pihennek. Télen erősen korlátozzák a tevékenységüket.No events