2011. december 15. – Speciális sugárzásmérő szerkezetekkel felszerelt, vadon élő majmokat engednek szabadon a nukleáris balesetet szenvedett Fukusima prefektúrában, hogy megmérjék az erdők szennyezettségét. A Fukusimai Egyetem kutatóinak új projektjében fémgyűrűt szerelnek a majmokra, erre kerülnek a sugárzásmérők és a GPS-adók, a tudósok így monitorozhatják majd a sugárzás mértékét az erdős területek mélyén.
Takahasi Takajuki, a kísérletet vezető professzor szerint a legalább két hónaposra tervezett kísérlet végén távolról le lehet kapcsolni a fémgyűrűket az állatokról. Ez az első alkalom, hogy ilyen kísérleteket végeznek majmokkal.
A fukusimai regió erdőit már most is figyelik, főleg a levegőből, helikopterekkel. A tudósok azonban szeretnének jóval részletesebb adatokat kapni az állatok élőhelyén lévő sugárzásról. A kísérlet arra is lehetőséget ad a tudósoknak, hogy a sugárzást a talajtól egészen a fák tetejéig megmérjék.
A projekt a cunami által érintett, de még a tiltott zónán kívül eső Minamisomában indul majd, amely 16 kilométerre északra fekszik a Fukusima Dai Icsi erőműtől.

No events