2011. december 20. - Kamerák a telelőbarlangokban, a populáció folyamatos figyelése-felmérése, illetve azoknak a helyszíneknek az azonosítása ahol rendszeresen felbukkannak a térség csúcsragadozói, a medvék. Nagyjából ezek a Life projekt lépései, amelynek célja a mackók hatékony védelme, a faj megmentésének biztosítása. A siker kulcsa az ember-medve konfliktushelyzetek feloldása – vélekednek a szakemberek.

A szakemberek szerint a medvék számát egy adott területen nem lehet egészen pontosan megbecsülni, Hargita megyében nagyjából 850-1100 medvét tartanak nyilván. Az erdőirtások, a lakott, illetve művelt területek terjeszkedése miatt egyre inkább zsugorodik a természetes élettér, ezért a mackók egyre gyakrabban kerülnek konfliktushelyzetbe a létüket veszélyeztető egyetlen fajjal, az emberrel. A három, Vráncsa, Kovászna, Hargita megyéket átölelő, a medvék védelmét célzó Life projekt szakemberei igyekeztek felmérni a fajt leginkább veszélyeztető tényezőket. Ezek legfontosabbikaként legalábbis a köztudatban egyre inkább eluralkodó medve ellenességet próbálták feloldani az akciók lebonyolítói.

A cél a védett faj fennmaradása érdekében az egyensúly biztosítása, az ember-medve konfliktusok felszámolása. Annál is inkább, mivel statisztikai szempontból bizonyított, hogy a támadások legtöbbjéért a medvék tíz százaléka a felelős. A vadon élő állatok kilencven százalékának eszébe nem jutna lakott területen garázdálkodni, vagy emberre támadni. Hompoth Loránd

No events