2011. december 26. - A szumátrai orrszarvú egy rendkívül ritka alfajának fiatal nőstény példányát sikerült befogni Borneó szigetén, és ezzel talán sikerül megmenteni a kihalástól a borneói alfajt. A kelet-malájziai Sabah szövetségi állam vadvédelmi hivatala szerint ez a legutolsó esély, hogy megmentsék a csak Borneó Malájziához tartozó részén előforduló, "az emlősök egyik legősibb formáját" alkotó fajt, amelyből már kevesebb mint 40 példány él vadon a borneói őserdőben. A Puntung névre keresztelt fiatal nőstény befogása azért jelentős esemény, mert pároztathatják egy már fogságban lévő középkorú hímmel, amely mellé már évek óta kerestek társat a természetvédők. A Tam nevű hímet 2008-ban sikerült befogni egy olajpálma-ültetvényen, és ezzel egyben megmenteni is, mert lába súlyosan elfertőződött, vélhetően orvvadászok csapdája okozta sérülés miatt. A Tam számára előzőleg talált nőstény túl idős volt ahhoz, hogy utódot hozzon világra.
Puntungot már évek óta megfigyelés alatt tartották, de csak december 18-án sikerült befogni. A nőstény közelében még soha nem láttak másik orrszarvút, ami megerősíti, hogy a vadon élő csekély populációnak minimális az esélye a szaporodásra és a fennmaradásra. Laurentius Ambu, a sabahi vadvédelmi hivatal igazgatója "fantasztikus ajándéknak" nevezte a nőstény befogását, ami szerinte segíthet "e valóban különleges faj túlélésének garantálásában".
A Puntung befogásáról szóló szombati közlemény nem tesz említést az állat koráról - állatvédők 10-12 évre becsülik -, de Tamról úgy tudni, hogy elmúlt 20 éves. A két orrszarvút most egymás mellé telepítik egy sabahi erdei rezervátumban, és újraindulhat a tenyésztési program, amely az 1980-90-es években csúfos kudarcba fulladt.
A szumátrai orrszarvú a világ legkisebb rinocéroszfaja, mindössze 120 centiméter vállmagasságú. A borneói alfaj kizárólag Borneó szigetének Malájziához tartozó részén fordul elő; már fél évszázada is csak mintegy 200-ra becsülték a populációt, amely az elmúlt évtizedekben drámaian megfogyatkozott az erdőirtások, az ültetvények terjeszkedése, hagyományos életterük szűkülése és az orvvadászat miatt.