Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image '.images/stories/erdei_vasut/mesztegny2_tmb.jpg'
There was a problem loading image '.images/stories/erdei_vasut/mesztegny2_tmb.jpg'
There was a problem loading image '.images/stories/erdei_vasut/mesztegny3_tmb.jpg'
There was a problem loading image '.images/stories/erdei_vasut/mesztegny3_tmb.jpg'

A MESZTEGNYŐI ERDEI VASÚT

A vasút elődjét a Hunyadi grófok építették 1925-ben. A környező halastavak megközelítésére, valamint az erdők fájának kiszállítására alkalmazták. Első szaka­sza 5,8 km hosszú volt, mely a mai fővonal egy része. Az évek során többször átépí­tett vasút jelenlegi kiépítettségét az 1959-60-as átépítéskor érte el.
Az erdei vasút a MÁV Balatonszentgyörgy-Somogyszob vonalán lévő Mesztegnyő állomás melletti telephelyről indul, A szép vonalvezetésű pálya fővonala 8828 méter, a soponyai mellékvonal 2200 méter hosszú.

mesztegny2_tmb.jpg  mesztegny3_tmb.jpg


A vontatást régen kis gőzmozdonnyal végezték, de vett idő, amikor lóvontatással üzemeit 1958 óta dízelmozdonyok vontatják a vonatot, mely azóta korlátozott személyszállítást is végez.
A teherszállítás napjainkban csökkenő mértékű, míg egyre nő a kirándulói érdeklődése. Különösen sok iskolai csoport látogat bennünket, de a falusi turizmus révén gyakoriak a külföldi vendégek is.

Népszerű a minden évben május elsején, a Közlekedési Közművelődési Alapít­vánnyal közösen megrendezett Kisvasúti Nap, amikor több százan is kiutaznak Felsőkakra, ahol sportolásra, kirándulásra nyílik lehetőség. Külön érdekesség, hogy a vég­állomástól néhány száz méterre vezet az országos kék túrához kapcsolódó Rockenbauer-emléktúra útvonala.
Gyakran szervez a kisvasút a Mesztegnyői Honismereti és Természetvédő Egyesülettel, és az Erdei Iskolává! közös programokat. Ezeken a környék történelmi múlt­ja és a vidék természeti értékei egyaránt megismerhetők.
Az 1500 lelkes Mesztegnyő rendezett, szép telepölés. Műemléktemplomát Dorfmeister-freskók díszítik.
A Somogyi Erdészeti és Faipari Rt. az ország egyik legjelentősebb erdőgazdálkodója. Tevékenységét Somogy erdeinek felén, 80 000 hektáron, 11 területi alapon szerveződött erdészete útján folytatja.
Erdőterületének 87 százaléka gazdasági célú, a többi védelmi, különleges, il­letve egyéb célú erdő. Több tájvédelmi körzet és nemzeti park erdeit is a SEFAG RT kezeli, ami szép feladat, de nagy szakmai kihívást jelent.
Az erdőállomány 30 százaléka őshonos tölgy, 5 százaléka bükk, harmada a kevésbé értékes cser, gyertyán és akác. Az erdők élőfa-készlete 18 millió m3, az évi folyónövedék megközelíti a 600 ezer m3-t.
A kereskedelmi árbevétel meghatározó hányadát a fűrészipari alapanyagok, valamint sarangolt választékok (papírfa, rostfa, tűzifa) adják.
A vállalat jelentős mértékben folytat vadgazdálkodást is. Igényesen kialakított vadászházakban fogadja a kül- és belföldi vadászvendégeket A világhírű somogyi gímszarvas mellett a vaddisznó vadászata nagyon népszerű, de őz, dámvad és muflon vadászatára is van lehetőség.
A Mesztegnyői Erdei Vasút a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzeten vezet keresztül. A különleges élővilág, az itt található védett növények és állatok páratlan élményt nyújtalak az utasoknak. Az égerlápoktól a száraz homoki tölgyesekig változatos erdőállományok alakultak ki, közöttük természetes és mesterséges tavak tarkítják a képet. A tavakon és az azokat tápláló patakokon a költöző- és vízimadárvilág kellő védelmet, és jó életfeltételeket talál. A madarak a vasút közlekedését már megszokták, így jó lehetőség van megfigyelésükre. A terület természetvédelmi kezelője a Somogy Természetvédelmi Szervezet.

<<Vissza

No events