2015/04/12 - Moszkva (Xinhua) - A legfrissebb adatok azt mutatták, hogy legalább 58 ember sebesült meg vasárnap, amikor a tűz söpört végig Oroszország déli Szibériai Khakassia Köztársaságon - mondta egy illetékes.

„A tűz 21 lakott települést érint 118 lakóépület égett le, és a sérültek száma 58. A két halálesetről szóló információk még ellenőrizenők" - Viktor Zimin, a köztársasági kormány elnöke szavait, a Tass hírügynökség idézte.
Viktor Yatsutsenko, a Sürgősségi Helyzetek Minisztériuma Nemzeti Válságkezelő Központ vezetője mondta korábban, hogy a tűz ellenőrizetlen fű égetése következtében keletkezett a pusztában, és a száraz időjárás valamint az erős szél miatt terjedt tovább.
Két embert súlyos sérülésekkel találtak, - mondta Yatsutsenko, hozzátéve, hogy közel 500 fő oltja a tüzet a helyszínen, és a köztársaságban életbe lépett a rendkívüli állapotot.
A tüzet először a köztársaság Shirinsky régiójában helyi idő szerint 8:40-kor  (0540 GMT) észlelték, és az akár 30 méter másodpercenkénti széllökések következtében terjedt délkelet felé, és eljutott két óra alatt a több száz kilométerre található városokig. Vladimir Puchkov a sürgősségi helyzetek minisztere elrendelte az összes szibériai régióban a tűzvédelem egy speciális módjának életbe léptetését.
Következetes és szigorú ellenőrzést kell kialakítani, hogy megtiltsák a jogosulatlan fűégetést, és meg kell erősíteni a hatóságok felügyeleti munkáját - mondta Puchkov.
Az időjárás továbbra is kedvezőtlen számos orosz régióban – tette hozzá. Különösen a dél-szibériai, Távol-Keleten, a Volga és Urál területek, valamint a közép-oroszországi vidékeken  meleg és száraz marad.
Ahogy a tél majdnem véget ért, az emberek elkezdtek füvet égetni, földet művelni, amely lehetővé teszi, hogy a tűz tomboljon a mezőgazdasági területeken és legelőkön, sőt épületeket károsítva és megsebesítve az embereket - mondta a miniszter. Tian Shaohui

No events