Budapest, 2015. április 9. – Az LMP az állami földvagyon kezeléséről szóló törvényjavaslat visszavonását szorgalmazza, mert a tervezett változtatás az ellenzéki párt szerint tönkreteheti a természetvédelmi intézményrendszert.
   

 Erről Sallai R. Benedek képviselő beszélt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.
    A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a javaslat alapján a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő földek átkerülnek a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA). Sallai R. Benedek jelezte, hogy ez ellen 150 civil szervezet lépett fel, és petíciót is eljuttattak a parlamenti képviselőkhöz.
    Hozzátette: Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes - miután több nyugalmazott nemzeti parki igazgatóval is konzultált - olyan állásfoglalást adott ki, amelyik szerint ha elveszik a nemzeti parkoktól a vagyonkezelői feladatokat, azzal alapvetően veszélyeztetik az ország természeti örökségének a megőrzését.
    A képviselő hangsúlyozta, hogy a természetvédelmi parkok azért tudnak díjat szedni a természeti értékek látogatásáért, vagy azért szabhatnak feltételeket a gazdálkodóknak, mert ők a vagyonkezelők. Ha elveszítik ezt a jogot, nem fogják tudni ellátni a feladataikat – jelentette ki.
    Sallai R. Benedek közölte, hogy az LMP a Jobbikkal és az MSZP-vel már egyeztetett az ügyben és minden bizonnyal meglesz a parlamenti képviselők egynegyedének támogatása ahhoz, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak, ha a törvényt elfogadná a parlament.

No events