Budapest, 2015. április 10. – Megállítani az afrikai sertéspestis terjedését Kelet-Európában sem könnyű feladat.

Azonban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a svájci Safe Food Solutions tanácsadó cég által bevezetett innovatív megelőző módszerek már éreztetik pozitív hatásukat.

Az afrikai sertéspestist egy vírusfertőzés, ami vérfertőzést és lázat okozva igen gyakran az állat halálához vezet. Minden igyekezet ellenére a betegség a 2007-es georgiai felbukkanása óta az egész Kaukázusban elterjedt, elérve Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és újabban az Európai Unió területét is.

Ilyen gyors terjedés egy ekkora földrajzi területen mutatja, hogy egyelőre hiányzik a tudatosság a kór megfelelő kezelésében.

„A felelősség, hogy megállítsuk az afrikai sertéspestist közös – a sertéstenyésztőktől kezdve az állatorvosokon át még minket, vásárlókat is terhel,” jegyezte meg a FAO állategészségügyi szakértője, Andriy Rozstalnyy, az Európai Unió technikai segítségnyújtási és információcsere eszközének (TAIEX) biológiai biztonság témájú szemináriumán Rigában a múlt héten. „A felelősség azt jelenti, hogy odafigyelünk a kór megelőzésére, felismerésére és az utókövetésre is.”

A probléma célzott kezeléséért az USA védelmi és fenyegetéscsökkentési ügynöksége (DTRA) a tömegpusztító fegyverek elleni stratégiai irányító-központtal (USSTRATCOM) közösen útjára indított egy egyéves programot az afrikai sertéspestis ökológiai és járványtani jellemzőinek megértésére Örményországban, Georgiában, Kazahsztánban és Ukrajnában. Ez magában foglalja a megelőzésre fókuszáló képzéseket és a megfelelő ellenőrző intézkedéseket is. A hosszú távú cél egy regionális tudáshálózat kiépítése, amely segítségével kezelhető vagy akár már meg is állítható a kór további terjedése.

No events