Miskolc, 2015. április 10. - Mintegy 7000 köbméter faanyag károsodott az Északerdő Zrt. Lillafüredi és Keletbükki Erdészeti Igazgatóságainak területén a tavaly decemberi ónos eső és jegesedés idején.

A veszteségek szinte teljes egészében természetvédelmi területeken, bükkösökben jelentkeztek. A kárfelszámolás mindkét erdészet esetében különösen nagy, időben elhúzódó feladatot jelent – tájékoztatott Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója.

A kidőlt, törött faegyedekből 1500 köbmétert rövid idő alatt kitermeltek az erdészek, az erdészeti hatóság rendkívüli intézkedése nyomán. Ebben az esetben a közlekedési-, turista- és erdészeti feltáró utak felszabadítása, valamint a különösen balesetveszélyes helyzetek felszámolása történt meg. Az ilyen jellegű munkák a rendkívüli körülmények és a helyenként extrém terepviszonyok miatt nagy odafigyelést igényelnek, társaságunknak jelentős többletköltséget okoznak.

Jelenleg a további termelések végrehajtásához szükséges engedélyek beszerzése folyik. Amennyiben a vegetációs időben való termelésre engedélyt kapunk, akkor folytatjuk a kárfelszámolást. Ennek hiányában a munkát csak augusztusban vagy szeptemberben kezdhetjük újra. Mintegy 3000 köbméter faanyag termelése legkésőbb az év végére befejeződik. Csaknem 2500 köbmétert tesz ki annak a kárt szenvedett, de kitermelésre nem kerülő faanyagnak a mennyisége, amit a természetvédelmi előírások szerint úgynevezett holtfaként vissza kell hagynunk a területeken – fogalmazott Zay Adorján.

 

No events