2018. december 27. - Nem ad pénzt az állam a menhelyeknek, pedig évente húszezer ebet fogadnak be.

Ugyanennyit elaltatnak a gyepmesterek, s még így is több százezernyi kóborol az utcán.
A kis tacskót törött állkapoccsal adta el a szaporító, és ez – mivel az állat nem panaszkodott – csak azért tűnt fel a gazdinak, mert a kutya nem evett, egyre fogyott. „Azzal a feltétellel vállaltuk volna a százezres orvosi költséget a fizetni nem tudó tulajdonos helyett, hogy megmondja, kitől vette a kölyköt. Nem árulta el, mert kedves bácsinak tartotta az illetőt. Így aztán nem tudtunk segíteni, és a kiskutya valószínűleg elpusztult” – számol be egy tragikus karácsonyi ajándék történetéről Némedi Edina, a civil Állatmentő Szolgálat vezetője.
Szó sincs arról, hogy kegyetlenek lennének. Ám Magyarországon szabályos üzletággá nőtte ki magát a fajtatisztának látszó, de genetikailag selejtes, rossz körülmények közül érkező kutyák piaca, s amíg a vevők nem ismerik fel ennek kockázatait, a szaporításuk nem állítható meg.
„Végignéztük a fajtatisztának mondott kutyák internetes hirdetéseit, összesen 2,6 milliárd forintért árulták őket. Komoly tenyésztő nem a Jófogáson keres gazdát, hiszen a teljes almot lekötik előre” – folytatja Némedi. Feketegazdaság ez a javából, nincs számla, nincs adó – érdekes módon mégsem csap le az adóhivatal. Gyenis Ágnes

 

No events