2021. július 23. - Egy illegális fakivágás 2018-ban erdőtűzhöz vezetett az Olympic Nemzeti Erdő földjén, amely 3300 hektárt emésztett fel.

A katasztrofális esemény egy olyan területet érintett, ahol rendkívül értékes, akusztikus gitárok alapanyagaként használt idős oregoni juharfák (Acer macrophyllum) éltek. A szakemberek azonban csak a tűz eloltását követően az vették észre, hogy számos tönk körül lefűrészelt ágak hevernek, ami falopásra utalt. A furcsa eset nyomozása csak most zárult le, ahol egy izgalmas, DNS vizsgálaton alapuló módszert alkalmaztak.
A juharfa eltulajdonításáról szóló perc vezető alperesét 2021. július 8-án ítélték el az amerikai Tacoma-i kerületi bíróságon, egy hat napos tárgyalást követően. Az esküdtszék körülbelül hét órán át tanácskozott, mielőtt kimondta volna a 39 éves Justin Andrew Wilke ítéletét, akit köztulajdon-lopással, a közvagyon megsemmisítésével, illetve jogellenesen kitermelt fa kereskedelmével és forgalmazásának kísérletével vádoltak.
Amikor az emberek fákat lopnak közterületeinkről, egy gyönyörű és pótolhatatlan forrást lopnak el mindannyiunktól és a jövő generációitól – mondta egy közleményben M. Gorman, az Egyesült Államok megbízott ügyvédje. – Ez a lopás, az erdőtűz pusztításával párosítva szövetségi büntetőeljárást indokol. Üdvözlöm az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálatának különféle kirendeltségeit, akik szorgalmasan dolgoztak az alperes kivizsgálásában és felelősségre vonásában.
Az ügy iratai szerint 2018 április és augusztus között Justin Andrew Wilke illegális fakitermelést végzett az Olimpiai Nemzeti Erdő Elk Lake területén, a Hood csatorna közelében. Szintén a dokumentum részletezi, hogy ugyanazon év júliusában, alig néhány nappal az állami börtönből való szabadulása után, egy másik vádlott, a 49 éves Shawn Edward Williams is csatlakozott az összeesküvéshez, aki segített Wilke-nek a juharfák kivágásában, amit aztán a washingtoni Tumwater-i malomba szállítottak.
Ez volt az első alkalom, hogy fa-DNS-bizonyítékot használtak fel egy szövetségi bűnügyi perben, amelyben a fák genetikai ujjlenyomata szolgált perdöntő bizonyítékként.
Wilke azt állította, hogy a Tumwater malomnak eladott fát érvényes engedély birtokában termelték ki, ám a tárgyalás során Richard Cronn, Ph.D., az USDA Erdészeti Szolgálatának genetikai kutatója azt vallotta, hogy a Wilke által értékesített fa genetikailag egyezést mutatott az Elk-tó környékén felfedezett három orvvadász által kivágott juharfa maradványaival. A DNS-elemzés olyannyira pontos volt, hogy az egyezés véletlenszerűségének valószínűségét kizárták.
Ezen bizonyítékok alapján az esküdtszék megállapította, hogy a Wilke által értékesített fát ellopták, ám a tűzeset körülményeit még vizsgálják.
Az ügyben a bírósági munka még zajlik, a tűzgyújtásért az ítéletet októberben hirdetik majd ki, az ezért felelős tettes akár tíz éves börtönbüntetést is kaphat.

 

No events