2016. október 20. – A földművelésügyi minisztert többek között az erdészetről is kérdezték a 180 perc című műsorban

KR- Elkészült a Nemzeti Erdőstratégia. Ez különös téma most. Az ellenzék aggódik emiatt. Mi a vita tárgy?
FS – Az erdőstratégia lényege, hogy Magyarországon az elkövetkező ötven évben 6-700 ezer hektár erdőt telepítsünk, hogy az erdőborítottság növekedjék, hogy tudjunk a klímaváltozás hatásai ellen tudjunk védekezni. Ennek kapcsán fölvetődött, hogy az állam, a kormány el akarná adni az erdőket. Ez egy teljesen légből kapott ellenzéki támadás, hiszen az erdők törvények által védett, nem forgalomképes nemzeti kincset jelentenek.
KR – Ön is úgy gondolja, hogy a Nemzeti Erdőstratégia úgy valósulhat meg, ha állami kézben maradnak az állami erdőgazdaságok?
FS – A magyar erdők fele, mintegy egy millió hektár 22 állami erdőgazdaságok kezelésében van, tartós állami tulajdonban. Ezt így is kell meghagyni, hiszen közjóléti funkciókat látnak el. Nagyon értékes területek ezek, nemzeti kincset képeznek, amelyek az elmúlt években bejárhatóak, átjárhatóak lettek. Megnyitottunk turista utakat, kerékpárral és lóval is be lehet menni az erdőkbe. Nagyon komoly közjóléti fejlesztések zajlottak, mintegy 11 milliárd forint értékben, kilátók turisztikai látványosságok, turista útvonalak, pihenőhelyek, szálláshelyek készültek el. Ez közvagyon, amelyet gyarapítani kell, amelyre oda kell figyelni. Az elkövetkező öt évben mintegy 20-25 ezer hektár erdő telepítésére van európai uniós támogatás, 50 milliárd forint. A megkezdett munkát folytatjuk. Az elmúlt tíz évben 50 ezer hektárral nőtt Magyarországon ez erdőterület. Az erdőstratégia ennek a munkának a kereteit biztosítja az elkövetkező években. Azért, hogy az erdők – a magánerdők is – ellássák a feladataikat a klímaváltozással kapcsolatban, a természetvédelemmel és a turizmussal összefüggésben, ezért olyan becsesek számunkra.

No events