b_150_150_16777215_00_images_stories_szemelyek_matyascsaba2018.JPG
2018. november 25. - Mátyás Csaba szerint az emberi beavatkozás feltétlenül szükséges a tűzveszély csökkentéséhez.

Az ökológus szerint klímaváltozás máshol is komoly kihívás elé állítja az erdészeket.
Elengedhetetlen az emberi beavatkozás az erdőkben
A napokban Kaliforniában közel száz ember vesztette életét az erdőtűzben, de korábban Görögországra és Spanyolországra is sok szenvedést hoztak a tűzvészek. A tudósokat régóta foglalkoztatja, hogy a sűrűsödő természeti katasztrófákhoz mekkora mértékben járul hozzá az emberi tevékenység.
„Trump elnök véleménye, hogy mindez nem függ össze a klímaváltozással. Azt is mondta, hogy a helytelen erdőkezelés miatt jönnek ezek a katasztrófák, ami igaz is. Kaliforniában, de délebbre, Új-Mexikóban is láttam az erdőtüzek következményeit. Kiderült, hogy ha nem avatkoznak be az erdőállományok fejlődésébe, akkor az aljnövényzet túlságosan megerősödik, ezáltal gyúlékonnyá válik” – mondta el Mátyás Csaba ökológus a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Új-Mexikóban kimutatták, hogy az erdőtűz oka az volt, hogy a szigorú természetvédelmi rendelkezések miatt meghagyták az aljnövényzetet, így az erdőtűz felkúszhatott a felső lombkoronaszintbe is, ami nem szokványos a tűzvészeknél – fogalmazott.
Az erdőgazdálkodásnak tudatossá kell válnia
Az ökológus szerint az emberek intuitív elképzeléseik mentén vesznek részt a természetvédelemben. Ilyen intuíció lehet az őzek pozitív megítélése – holott a szarvassal együtt iszonyú károkat okoznak Magyarországon. „Megdöbbentő, de a két állatfaj teszi ki az összes biotikus kár 60 százalékát” – hangsúlyozta. A biotikus károkat élő szervezetek – gombák, rovatok, kisemlősök, nagy gerincesek – okozzák – magyarázta.
A hazai erdőkkel kapcsolatos kérdésre Mátyás Csaba elmondta, hogy szerinte „borzasztó állapotban vannak”. „A fatermesztés a 21. század céljaival konform, hiszen a karbon, amit a fa évekkel ezelőtt bevont a szöveteibe és megkötötte, még mindig itt van a környezetünkben. Ha okosan gazdálkodunk vele, akkor még néhány száz évig meg is maradhat. A karbon kivonásának hatékony eszköze az erdő – a kérdés, hogy maradhat-e még erdő Magyarországon a 21. században” – fogalmazott.
Probléma lehet a hazai erdők számára a társkihalás jelensége is, hiszen az élővilág tagjai szimbiózisban élnek egymás mellett, és ebbe a körforgásba a fák is beletartoznak. Ha azonban eltűnnek olyan fajok, amelyek a fák fenntartásában is részt vesznek, az komoly kihívás elé állíthatja a hazai erdészeket.
Mátyás Csaba szerint „nagyon durva prófécia azt mondani, hogy a tradicionális bükkösök elfogynak a század végére Magyarországról”.
Belgrádi klíma Budapesten
Az biztos, hogy az erdőövek el fognak tolódni, a kérdés, hogy mennyivel, és hogy tudunk-e ez ellen valamit tenni. A melegedéssel az izotermák – amelyek összekötik az azonos átlaghőmérsékletű pontokat, mondjuk Európában – el fognak tolódni. Ha egy fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet, akkor a tíz fokos magyarországi átlaghőmérséklet helyére 150 km-rel délebbről a 11 fokos fog megérkezni – mondjuk Belgrádból. A budapesti klíma pedig elvándorol Brünnbe, vagy Prágába – magyarázta.

 

No events