2014. 06. 14. - A gyérítést elsősorban erdészházak, vadászházak környezetében, néhány vadföldön, illetve a turisták által látogatott részeken végzik jövő héttől.

A jövő héten elkezdi a gemenci erdőgazdaság az ártéri erdő egy részén a szúnyogok gyérítését - közölte a Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási és műszaki igazgatója az MTI-vel. Sipos Sándor tájékoztatása szerint a társaság megkapta a természetvédelmi hatóság engedélyét a szúnyoggyérítésre, amit nem légi, hanem természetvédelmi okból földi permetezéssel, 5-10 méter magasságig végeznek majd el.

A gyérítést elsősorban erdészházak, vadászházak környezetében, néhány nagyobb vadföldön, illetve a turisták által látogatott részeken végzik. Így a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ teljes területén, a keselyűsi központban, Karapancsán, Dusnokon, a bédai vadászház környékén csökkentik a rovarok számát - tette hozzá.

A beavatkozás a 20 ezer hektárnyi ártéri területből mintegy 400-500 hektárt érint, a 8-10 napos művelet költsége, amelyet szükség szerint megismételnek, alkalmanként megközelíti az egymillió forintot.

Májusban két kisebb árhullám feltöltötte az árterületeket, majd az elmúlt napok viszonylag meleg időjárása is kedvezett a szúnyogok szaporodásának. Az erdőgazdaság dolgozóit egyéni szúnyogriasztóval, zárt munkaruhával, szükség esetén szúnyoghálós védősapkával látják el - mondta a zrt. erdőgazdálkodási igazgatója.

No events