Szeged, 2014. október 15. - Légi és földi rovarirtás lesz Csongrád megye déli részén annak a két gazdaságnak a körzetében, ahol kimutatták a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget - tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője szerdán az MTI-t.
  

A közlemény szerint a Deszk, és Hódmezővásárhely külterületén található két szarvasmarha-telepen megfigyelési zárlatot rendeltek el, a gazdaságban a mintavételezések megtörténtek. A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében a telepek körül 20 kilométer sugarú körben minden szarvasmarha, juh és kecsketartó gazdaságot felkeresnek az állatorvosok, megvizsgálják az állományt, jelentkeznek-e a betegségre utaló klinikai tünetek, a 3 kilométer sugarú körön belül található gazdaságokban pedig vérmintát is vesznek az állatoktól.
    A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a kérődző állatok - szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők - fogékonyak, az emberek egészségére nézve ártalmatlan.
    A betegségnek nincs élelmiszer-higiéniai vonatkozása, az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt az egészségre.

No events