b_150_150_16777215_00_images_stories_nem_fatermek_mehek2014.jpg

2015.06.05. - A tavaszi és a nyári időszakban gyakran okoznak problémát a méhek és a darazsak.

A hőség miatt pedig fokozottan jelennek meg a rovarok a lakóövezetekben, ahol vizet is találnak. A leggyakrabban öntözött kertek, és a medencék közvetlen környezetét szállják meg a darazsak és a méhek.
Darázsirtás szolgáltatást csak szakképzettséggel és tevékenységi engedéllyel rendelkező szakcég vagy egyéni vállalkozó végezhet. Rovarirtást csak engedélyezett irtószerekkel és megfelelő végzettséggel lehet hivatalosan végezni!
A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény szerint a műszaki mentés: természeti csapás, baleset, káreset, rendellenes technológiai folyamat, műszaki meghibásodás, veszélyes anyag szabadba jutása vagy egyéb cselekmény által előidézett veszélyhelyzet során az emberélet, a testi épség és az anyagi javak védelme érdekében a tűzoltóság részéről – a rendelkezésére álló, illetőleg az általa igénybe vett eszközökkel – végzett elsődleges beavatkozói tevékenység.
A vonatkozó jogszabály szerint a méhbefogás, darázsirtás nem tűzoltói feladat, de bizonyos esetekben az azonnali beavatkozás igénye megkövetelheti a tűzoltó egységek részéről a kapcsolódó feladatok elvégzését.
Méhrajokkal, darazsakkal kapcsolatos intézkedés során a katasztrófavédelem tűzoltó egységei a veszélyeztetett helyen levő személy(ek) kimenekítését végzik el. Rovarirtási (darázsirtási) tevékenységet nem folytatnak.
Ilyen lehet, ha valakit nehezen megközelíthető helyen (pl.: kirándulás közben erdőben) ér rovarcsípés, melynek következtében mozgásképtelenné válik, nem tud önerejéből orvosi ellátást igénybe venni. Ilyen esetben a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek jogszabályban meghatározott feladata az emberélet mentése, a rovarcsípést szenvedett személy mentőegységekhez történő eljuttatása.
Más esetekben a katasztrófavédelem ügyelete telefonon ad tájékoztatást a méhraj befogók és a darázsirtással foglalkozó személyek elérhetőségéről.   Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, ahol emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljék meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem minden esetben hívjanak szakembert!
A rovarok csípése az arra érzékenyeknél allergiás rohamot okozhat. Sokat számít, hogy hol van a csípés helye. Ha a nyelv vagy torok esik áldozatul, akkor a helyileg kialakuló duzzanat akár elzárhatja a légutat is, mellyel életveszélyes állapot léphet fel. Ha egyszerre több csípés éri az embert, akkor a vérbe jutó toxinok mennyisége összeadódva, akár allergiás reakcióhoz hasonló tüneteket válthat ki, amelyek a következők: láz, fejfájás, szédülés és hányás.
A darazsak és a méhek általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy lehet megelőzni, ha elkerüljük a fészküket és a lehető legkevésbé ingereljük őket.
A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket.
Életmentő elsősegélynyújtás!
-    Ha valaki tudja magáról vagy hozzátartozójáról, hogy allergiás valamelyik rovarméregre mindig hordja magával elsősegélykészletét, amelyben adrenalin tartalmú autoinjekció van. Ezt könnyen be tudja adni bárki, akár saját magának is. A csípést követően azonnal cselekedni kell! Így megelőzhető a súlyos állapot kialakulása.
-    Ha nem ismert az allergia, vagyis nincs felkészülve rá, vagy ha több csípés éri és súlyos tünetek kezdenek kialakulni, akkor azonnal hívjunk mentőt, orvost vagy a legközelebbi kórház ambulanciájára siessünk! Ilyenkor minden perc számít.
-    A kalcium pezsgőtabletta, antihisztamin és szteroid tartalmú tabletták is segítenek enyhébb esetben, de fontos, hogy nem azonnal.
-    Ha a szájban ért a csípés, akkor szopogasson jeget, amellyel csökkenteni lehet a duzzanatot, de azonnal menjen orvoshoz, kórházba.
-   A csípés helyét érdemes megvizsgálni, hogy nem maradt-e benne a rovar fullánkja. Amennyiben igen, akkor azt óvatosan, csipesszel távolítsa el. Helyileg alkalmazhat ecetes vizet, citromlevet, szódabikarbónát, jegelést, antihisztaminos krémet, amellyel enyhíthető a duzzanat.
Megelőzés
-    Ne öltözzön élénk színű ruhákba, ne használjon édes illatú kozmetikumokat és szappant, ha a szabadba megy!
-    Az ételt és a szemetet fedje le!
-    Cipőben járjon, hogy a talpakat ne érje csípés!
-    Tartózkodjon a rovarok hessegetésétől, megfogásától!
-    Kerülje a rovarok fészkét!
 

No events