b_150_150_16777215_00_images_stories_allatok_osztrak_rokakullancs2015k.JPG

2015. november 30. - A kullancsok képesek továbbítani a különböző betegségeket állatok és emberek között. Néhány jól ismert, a kullancsok által terjesztett betegség közé tartozik például a kullancs-encephalitis (TBE) és a Lyme-kór. A kutatók a forró nyom a kórokozók kullancsok hordozzák. A parazitológusok a Candidatus Neoehrlichia baktérium egy új formáját fedezték fel nemrégiben egy vörös rókában az ausztriai Vorarlberg tartományban. Ez a kórokozó is átvihető az emberekre – figyelmeztetnek a kutatók.
A Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem (Vetmeduni) kutatói „forró nyomon” követték a kórokozókat, és megállapították, hogy kullancsok hordozzák. A parazitológusok nemrégiben felfedezték a Candidatus Neoehrlichia baktérium egy új formáját egy vörös rókában, ausztriai Vorarlberg tartományban. A kórokozó átvihető az emberre is. Az eredményeket a Parasites & Vectors folyóiratban közölték.
Adnan Hodžić, a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem Parazitológiai Intézetében a kullancsok által terjesztett kórokozókat kutatja. Különösen a vadon élő ragadozók (róka és a farkas) érdeklik, amelyek esetleges hordozók és így fertőzés forrásai lehetnek az emberek és más állatok szempontjából.

No events