Felújítva várja látogatóit az ártéri tanösvény

Kereken 10 éve szolgálja a váci és a Vácra látogató közönséget a Göncöl Alapítvány által a Váci Liget Gombás-patak torkolatában kialakított ártéri tanösvény.
A cölöpökön nyugvó pallósor alkotta korláttal védett tanösvény kényelmes és izgalmas bepillantást enged egy másképp nehezen megközelíthető világba. Személyesen találkozhatunk a jellegzetes vízparti társulásokkal és figyelhetjük meg azok átmeneteit. A liget puhafái, a bokorfüzesek fűzei, a nádas és az iszaptársulások növényfajai a rájuk jellemző állatvilágnak adnak otthont. Az ártér vizében csigákkal, rákokkal, szitakötő- tegzes- és kérészlárvákkal, csíkbogarakkal és csíborokkal, molnárkákkal és víziskorpiókkal, közel húsz hal, tíz kétéltű és három hüllőfaj egyedeivel találkozhatunk. A területen mindeddig 16 emlősfajt (a hermelintől a vízipockon keresztül a korai denevérig) írtak le. A madarászok pedig több, mint egy tucat olyan jellegzetes madárfajt figyelhetnek meg, mint a függőcinege, a guvat, a jégmadár, a fekete gólya, a kis vöcsök vagy a zöld küllő. Ezek ismeretében nem csoda, hogy tízévi folyamatos használat (évi 40-50 000 látogató) és különösen a 2002. évi két rendkívüli árvíz nyomán elkerülhetetlenné vált a tanösvény felújítása, melyre anyagi nehézségek miatt mindeddig várnunk kellett.
Most azonban - hála az állami, önkormányzati, vállalkozói segítségnek és az önkénteseknek - örömmel jelenthetjük, hogy az elmúlt hónapokban a tanösvény megújult. A Göncöl Alapítvány és Szövetség önkéntesei nem csak kijavították és újjáépítették, de kisebb változtatásokat is végrehajtottak a tanösvényen. Az ösvény végén, az Alsó-morotvánál kialakított kilátóhelyet felszámolták, mivel a közelében található szennyvíztisztító nagyobb esőzések idején rendszeresen kiöntött. A Felső-morotvában elhelyezett kilátót megnagyobbították, így már egy teljes osztály is elfér itt egyszerre. A pallósor elején pedig egy új - a Guvatosra néző -- megfigyelőhelyet alakítottak ki. A tanösvényt továbbá teljes hosszában kiszélesítették, (így már a szembejövők sem okozhatnak problémát egymásnak) és az ösvényt tartó cölöpök rögzítésére is egy új, stabilabb módszert alkalmaztak. Bár a korábbi károkból összegyűjtött faanyag még elszállításra vár, a teljes hosszában kijavított és felújított tanösvény december végétől ismét szabadon látogatható. A tanösvény meglátogatását jó szívvel ajánljuk minden természetbarátnak, családoknak, de különösen szakköröknek, osztályoknak a biológia, földrajz, természetismeret, környezetismeret tantárgyak kiegészítéseként, vagy egyszerűen egy kirándulás (egyik) állomásaként.
A Váci Ártéri Tanösvényről vezetőlap és vezetőfüzet beszerezhető a Göncöl Házban: 2600 Vác, Ilona utca 3. telefon: (06-27) 512-030. Csoportoknak előzetes egyeztetés alapján szakvezetést biztosítunk.
További információ:
Kereki Albert: 06-30-374 0677; Horváth Balázs: 06-20-200 9584

<<Vissza

No events