Újra láthatók a fosszák a vadasparkban (DELMAGYAR.HU)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010.03.31. - Szeged - Újra láthatók Madagaszkár különös csúcsragadozói, a fosszák a Szegedi Vadasparkban; a hím és a nőstény egyed Csehországból, a Dvur Kralove-i állatkertből érkezett a Tisza-parti városba.

A vadaspark egyik zoológiai különlegességei voltak a Madagaszkár Ház tágas kifutójában látható fosszák. A múlt évben azonban mindkét példány súlyosan megbetegedett és elpusztult.

A fajmegmentési program keretében a közelmúltban új pár került a megüresedett kifutóba Csehországból. Ezzel egy időben, mintegy cserébe, a Szegeden tavaly született törpe selyemmajmok utaztak a nagy hírű cseh állatkertbe – mondta Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója.

Alfa, a nőstény és Kvitek, a hím a jelek szerint jól érzi magát új szegedi otthonában, és már a látogatók is megcsodálhatják a ritka csúcsragadozót. Igaz, egyszerre csak egyet, miután a párzási időszakon kívül nem tűrik egymás közelségét, a külső kifutót így csak felváltva használják.A madagaszkári cibetmacskafélék közé tartozó fosszák az afrikai sziget erdeiben mindenhol megtalálhatók a tengerparti régióktól egészen a 2000 méter feletti magasságokig.

A sziget legnagyobb ragadozóinak hátsó lábai hosszabbak, mint az elsők. Atlétikus testfelépítésük, ruganyosságuk és hosszú farkuk révén a vékony ágakon is gyorsan szaladnak, a meredek fatörzsön is felkúszva a kedvelt zsákmányállataikat, a makikat üldözve.

Rejtett életmódú, szürkületi éjszakai állatok, magányosan vadásznak egy négyzetkilométer körüli területükön, melyet mindkét nem egyedei illatmirigyeikkel jelölnek meg.

Az erdőirtások miatt a fosszák élőhelye jelentősen csökken, emiatt egyedszámuk is az utóbbi években megfogyatkozott. A fiatal állatok kígyóknak, ragadozó madaraknak eshetnek áldozatul, a 12 kilogrammot is elérő kifejlett egyedek egyetlen ellensége azonban az ember.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.