Madárpusztulás (Fejér Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. június 17. - Évtizedekig eltarthat, amire megerősödnek a fecskekolóniák Székesfehérvár - A fecskék után a gyurgyalagoknak is nyoma veszett Sóstón. Fenyvesi Lászlót, a Madártani Egyesület megyei elnökét kérdeztük meg arról, mi történhetett.
A Lődomb teljesen kihalt. Utoljára, amikor itt jártam, legalább hatvan fecskepár kotorta, rúgta a löszfalat, tisztította a homokfalba méternyi mélyen futó alagutat, hogy biztonságba tudja rövidesen tojást rejtő fészkét. A Lődomb másik oldalán akkor a fokozottan védett gyurgyalagok nászrepülésüket végezték. Ők nem voltak olyan szorgalmasak, mint a fecskék, de nem bántam. Az ágakon kellették magukat színpompás tollruhájukban.
Most minden ijesztően csendes. Csak négy gyurgyalag keringett magasan a fejünk felett. Márton Edit, Sóstó felügyelője folyamatosan figyeli a madarakat.
- Tavasszal rendes időben megérkezett húsz pár fecske és elkezdték takarítani fészküket a tojásrakáshoz. Május közepén negyven pár gyurgyalag is érkezett. Aztán jött a viharos szél, a hideg, és a madarak eltűntek. Madártetemeket nem találtam a környéken, a lyukak körül a homok pergéséből azonban láttam a mozgás apró jeleit.
A madarak odúit a Sóstón Nagy Gábor, a Madártani Egyesület önkéntese ellenőrzi rendszeresen, összesen harminckettőt. Ő a cinkéknél vette észre, hogy a hideg miatt a költési időben megszaporodott a pusztulás. Azt mondta, az odúk 70 százalékában talált elpusztult madarat. Tojót és fiókát is. Volt, amiben többet.
- Felfoghatatlan mértékű károkat okozott az időjárás a madárállományban - mondta Fenyvesi László, a Madártani Egyesület megyei elnöke. Két-három napos hideg már veszélyt jelenthet a kisebb madarakra, májusban az egyhetes zimankó tömegesen pusztította el őket. Fenyvesi László szerint éhen halhattak fészkeikben, de nemcsak Sóstón. Pátkán, Börgöndpusztán, Dinnyésen is kolóniák tűntek el. Majd Fenyvesi László kimondta a megdöbbentő mondatot: évtizedekig eltarthat, amíg újra megerősödik a hazai fecskeállomány. Mi tagadás, morbid a helyzet, mivel az idei évet a Madártani Egyesületnél a Fecske évének hirdették meg. Azt tervezték a szakemberek, megfigyelik, segítik a kis vándorokat. A parti fecskét, a molnár fecskét és a füsti fecskét. Fenyvesi László szerint a hagyományos állattartás megerősödése sokat segíthetne a fecskekolóniák megtartásában. A táplálékul szolgáló rovarok ugyanis csak akkor szállnak fel a fűről, amikor a legelésző állatok felzavarják őket. J.Mező Éva




© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.