Tilalom nincs, de ne játsszunk a tűzzel (beol.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. július 5. - Megyénkben idén tíz mezőgazdasági létesítmény területén ütött ki tűz. A szabad területen keletkezett 388 tűzesetből 88-nak volt mező- és erdőgazdálkodási vonzata.

A nyári hőségben fokozott tűzveszéllyel járnak a mezőgazdasági munkák, szalma-, szénatüzek üthetnek ki. Megyénkben is riasztják ilyenekhez a tűzoltókat, nem egy esetben hosszadalmas a tűz megfékezése, eloltása.

Így történt ez legutóbb Szarvason is, ahol a múlt pénteken egy tehenészeti telep tárolószínjében ezerötszáz szalmabála kapott lángra. Hármas, kiemelt riasztási fokozatban a szarvasi egységeken kívül Szentesről és Kunszentmártonról is vonultak gépjárműfecskendők, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője és a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat is a helyszínre érkezett. Sikerült megakadályozni a lángok átterjedését a szomszédos szénatárolóra, ugyanakkor a tüzet vasárnap estére tudták eloltani, mert a bálák visszagyulladtak, izzottak.

Jelenleg az országban kilenc megyében rendelt el a vidékfejlesztési miniszter tűzgyújtási tilalmat, Békés megye nem tartozik ezek közé. A tilalom azt jelenti, hogy az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani, illetőleg a tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre is, a közút és vasút menti fásításokra, a parlag- és gazégetésre.

— Bár Békésben nem rendeltek el tűzgyújtási tilalmat, felhívjuk a közúton és a vasúton utazók, az erdőkben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy az égő cigarettát ne dobják el, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár — hangsúlyozta Tímár Tamás százados, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Marton Gergely őrnagy, megyei iparbiztonsági főfelügyelő kiemelte, aratáskor fontos a mezőgazdasági gépek gázolajjal való ellátása is. A bírságok kiszabásának megelőzésére is érdemes a szabályokat betartani.

— Ha a magánszemélyek a gázolajat újratölthető tartályokban szállítják, akkor egy tartályban (ez lehet kanna is) legfeljebb 60 liter, egy szállítóegységen legfeljebb 240 liter lehet — hangsúlyozta Marton Gergely. — Vállalkozások esetében, a mezőgazdasági termelő- és útépítő cégeknél ez a mennyiség 450 liter, ha a szállított üzemanyag nem kereskedelmi anyagellátáshoz kapcsolódik. Ebben az esetben az veszélyes áru szállításának (ADR) előírásait nem kell alkalmazni, feltéve, hogy a rögzítés biztosítja, nem szabadul ki gázolaj.

A nagyméretű csomagolóeszközökben — 1000 liter gázolaj — szállításnál meg kell győződni arról, hogy sem a járműnek, sem a rakománynak nincs nyilvánvaló hiányossága, nem szivárog, nincs rajta repedés, szükséges berendezései nem hiányoznak és megfelelő a rögzítés. Csak olyan csomagolóeszközöket szabad használni, amelyek jóváhagyottak, ellátottak az ADR által előírt jelölésekkel, két, egymással szemben lévő oldalukon kell a gyúlékony folyékony anyagok veszélyességi bárcáját elhelyezni.
Bírságot szabhatnak ki a minősítő jelek hiányáért, ezek jelzik, hogy az eszköz megfelel-e az ADR előírásainak. A veszélyes árut szállító gépjárműveket legalább egy, a motorban vagy a vezetőfülkében keletkezett tűz oltására alkalmas tűzoltókészülékkel kell ellátni.  Munkakörre szakosított oktatásban kell részesülniük a veszélyes áruk szállítóinak, így mezőgazdasági vontató vagy lassú jármű vezetője csak az lehet, akinek ADR oktatási bizonyítványa van. Az őstermelőnek ugyanakkor nem kell ilyen vizsgával rendelkeznie. Ny. L.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.