Kincsek az erdőkből (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. szeptember 18.
Az őszi erdő már kínálja kincseit: a tölgy- és a gesztenyefák termései, a kökény és a csipkebogyó mind-mind alkalmas díszítésre, szépítésre.

A nyári virágok a természetet varázsolják lakásunkba, de különféle praktikákkal ősszel, sőt télen is barátságossá, földközelivé tehetjük otthonunkat. Apróbb és nagyobb virágok, levelek, bogyók, őszi termések, formák és színek kavalkádja teremthet vidám hangulatot. Ehhez nem is kell semmi egyéb, mint egy kis fantázia, és persze a parkokban és az erdőben tett séták alkalmával hazahozott gyönyörű, természetes alkotóelemek. A rozsdásodó fák termései földre hullanak, érdemes hát úgy tervezni a családi kirándulásokat, hogy a díszítések alapanyagait közben begyűjthessük.   A gyerekek szeretnek a maguk készítette  játékokkal játszani. Az óvodában és az iskolában a nevelők arra kérik  a szülőket, gyűjtsenek közösen terméseket, amelyeket ők azután tartósítanak és a kicsikkel közösen fölhasználnak ajándékok készítésére. A frissebbeket a szerencsések közös sétán csoportjukkal együtt szerzik be, így beszélgethetnek az örök körforgásról, miképp múlnak el, száradnak el, majd sarjadnak újra a növények. A parkokban vadgesztenye gyakran található, tölgyfa is előfordul, de csipkebogyóért, kökényért már érdemes túracipőt húzni az egész családnak. Egy-egy hétvégi napsütéses délelőtt ragyogó program nemcsak a nevelők kérésének teljesítésére, hanem a közös kikapcsolódásra is. A szülők a hosszabb táv megtételére különböző versenyekkel noszogathatják csemetéiket: ki érkezik előbb a megadott helyre, vagy ki tud több olyan makkot gyűjteni, ahol azok kupakjait a száruk még egyben tartja. A kirándulásokon mindenki kapjon kis hátizsákot vagy kosárkát, hogy láthassa fáradságos munkája gyümölcsét. Akik tehetik, menjenek vidékre, ahol folyik még gazdálkodás, mert a mezőgazdasági termények tudományt és számtalan ötletet kínálnak: például a száraz csuhéjú kukorica vagy a különböző formájú tökök.
Az örömteli és gondos gyűjtés után otthon válogassuk külön kincseinket, majd kartondobozban őrizzük azokat. A biztonság kedvéért írjuk rá, melyik gyerek munkájának eredményét őrzik a tárolók, sőt azt is, mikor találtuk azokat. A kicsikkel együtt döntsük el, melyikből mi készüljön, és hogy mit visznek majd be az óvodába, illetve az iskolába. Egyetlen szabályt ne szegjünk meg: ne hagyjuk elszáradni a terményeket anélkül, hogy azokból nem csináltunk állatkát vagy képkeretet!  Dallos Zsuzsa

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.