DR. SZABÓ TIBOR (1942-2004)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 


Image
















Erdőmérnök, 1942. október 19-én született Budapesten. Édesanyja Hevesi Katalin, édesapja Szabó Lajos. Az általános iskolát a Jázmin utcai iskolában, a középiskolát a Vörösmarty gimnáziumban végezte, ott érettségizett.
A Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karán 1965-ben végzett. Praxisát az Állami Erdőrendezőség Budapesti Irodáján kezdte 1965-ben, részt vett az erdőtörvény végrehajtásának munkáiban és az alapfelmérésekben.
1970-ben a Csokonyavisontai Rákóczi Mgtsz-nél dolgozott, mint erdészeti ágazatvezető, majd 1971. végéig a Kaposvári Erdőrendezőségnél üzemtervezett, Kaszópusztán. 1974-ig a Gemenci Állami Erdő- és Vadgazdaságnál vasútüzem-vezetőként szolgált, ahol bővítette a hálózatot és egyéb mélyépítési munkákat is végzett: útépítés, kompberendezés kivitelezése, rakodófejlesztés, mérlegház-építés. 1974-től 1981-ig megszakítással az ALUTERV-nél mélyépítési tervezőként dolgozott, elsősorban timföldgyárak út-vasúthálózatának és térburkolatok megvalósításánál. Jugoszláviában a helyszínen tervezői művezetést is végzett, magyarországi nagyberuházásoknál részbeni létesítményfelelősként szerepelt.
1976. és 1979. között, több mint 3 évig Mongóliában dolgozott a Nemzetközi Geológiai Expedícióban, mint geodéta részlegvezető.
1981-től az Erdőrendezési Szolgálatnál dolgozott, először, mint irodavezető helyettes, majd, mint üzemtervező-termőhelyfeltáró. 15 éven át a kifejezetten szakmai jellegű költségvetésen kívüli munkákat tervezte. Szerepelt az ingatlanrendező földmérői, mélyépítési tervezői névjegyzékben, és regisztrálták a Mérnöki Kamarában is. Az Erdészeti és Faipari Egyetem időszakos továbbképzési tanfolyamain részt vett, és elvégezte az erdőérték-számítási tanfolyamot. Részt vett a FÖMI műholdas erdőfelmérési kísérleteiben /bemutatták: Bristol, 1989/, valamint a MÁFI agrogeológiai reprezentatív munkáiban is.
Haláláig a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti Hivatalában (utóbb Főosztály) vezető főtanácsosi rangban az erdei vasutak szakreferenseként dolgozott. Feladata volt egyebek mellett, az erdészeti Rt.-k által működtetett erdei vasutak üzemeltetéséhez adandó költségvetési támogatások elosztására szakmai javaslattétel, valamint az országos menetrendi egyeztetés.
A buddhista tudományokból szerzett doktorátust.
1969-ben nősült, felesége Kocsis Dóra, leánya, Szabó Orsolya diplomás gyógyszerész.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.