Gyermekrajzokkal a kisalföldi erdőkért (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013. február 5. - Szabadkára került az első díj - 86 településről, 129 iskolából, összesen 1283 gyermekrajz - Az Európai Bizottság „Mit jelent számomra az erdő?” címmel hirdetett rajzversenyt 6-10 éves korú tanulók számára. A felhíváshoz csatlakozva, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. ugyanezzel a címmel tette közzé saját pályázati felhívását, amely ebben a formában tulajdonképpen az uniós megmérettetés elődöntőjének tekinthető.

Az akció sikere messze felülmúlta a kisalföldi erdészek várakozásait, ugyanis 86 településről, 129 iskolából, összesen 1283 gyermekrajz érkezett szerte az országból, sőt még az országhatárokon túlról is! Mátészalkától Sopronig, Mátraszelétől a vajdasági Péterrévéig talált nyitott szemekre-fülekre a felhívás.

Az alkotások hűen tükrözik a gyermekek erdőkért érzett aggódását és felelősségérzetét, és az is kiderül belőlük, hogy tisztán látják e csodálatos természeti kincs értékét. A legtöbb pályamunkában az a közös, hogy az erdő nem az embertől elzárt külön világként jelenik meg benne, hanem olyan élettérként, melyben nekünk is helyünk van. Az erdő mindenkinek nyújt valamit: pihenési lehetőséget, kirándulóhelyet, forrásvizet, tiszta levegőt, megújuló faanyagot. Ha szeretettel, gondoskodással kezeljük, gyermekeink gyermekeinek is megmarad ebben a formában.

A beküldött alkotásokat február 1-jén, hattagú, független zsűri bírálta el. Az első díjat egy hétéves szabadkai kisdiák, Grubanov Dorottya nyerte, jutalma egy 30 ezer forintos könyvutalvány. Emellett az első tíz helyezett értékes tárgy- és könyvjutalmakban részesül. A bírálók további 20 alkotást javasoltak különdíjra, mintegy 200 diák teljesítményét pedig emléklappal ismerik el a szervezők.

Emellett a zsűri elnöke, Iván István festőművész – saját különdíjaként – a negyedik helyezett Pécsi Veronikának felajánlotta egy őzeket ábrázoló festményét.

Az erdőgazdaság munkatársai az összes érvényes és értékelhető munkát továbbküldik az EU rajzversenyére, ahol a fődíj egy iPad és egy brüsszeli utazás, kísérőkkel.
Reméljük, a közeljövőben már az uniós sikerről számolhatunk be a pályázat kapcsán.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.