Sírba viszik a gombatitkot (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. május 10.
Piac - Sokan kenyeret vesznek a kalaposért kapott pénzből
Az igazi ínyencek az erdőt vagy a piacot járják a gombáért. A gombaszezon most kezdődik, így egyelőre elvétve lehet találni e csemegéből.

- A szomszédom azt mondta, hogy ez a gomba ehető, mert a szilvafa alatt termett - dohogott egy férfi a kaposvári piacon a vizsgálat után. Most pedig kiderült, hogy valamilyen súlyosan mérgező tavaszi döggomba.
- Nem attól lesz ehető a gomba, hogy hol termett - mondta Török Ferencné szakellenőr. - Nagyon kevés gombát hoztak eddig, még a szezon elején tartunk, de a csapadékos idő és a meleg hatására egyre több lesz. Hamarosan megjelenik a rókagomba és a vargánya is. Az árult mennyiség naponta elérheti a 2,5-3 mázsát, s ezt darabonként át kell vizsgálni. Szinte mindennap akad mérgesgomba.
Van, akinek egyetlen kereseti forrása a gomba. Hajnalonta csoportosan járják az erdőt, hogy a napi mennyiséget összeszedjék. Akad, aki naponta ötven, hatvan kilót is piacra visz. Öt kiló feletti mennyiségnél már őstermelői igazolvány vagy erdőbirtokosi engedély kell. Igaz: a gomba eredetét a piacon senki sem vizsgálja.
– Sajnos, sokan a gombát csak mint árucikket látják, s nem azt a környezetet, ahol a gomba teremni, fejlődni tud – mondta Török Ferencné. – Az természetes, hogy mindenki őrzi a kedvenc gombászóhelyét. Ám akad olyan gomba, amelyik mindig ugyanahhoz a fához, cserjéhez kötődik, de van olyan is, amelyik változtatja a helyét.
- A szegfűgomba szezonja most indult, először jöttem az idén - mondta egy szabási asz-szony. - Egyelőre még csak a csibegomba, a Szentgyörgy és a tüske terem. Már gyerekkoromtól szedem a gombát, a szüleimmel kezdtem kijárni az erdőre. Mindenki tud egy titkos, jól termő helyet, ezt csak családon belül árulják el egymásnak. De van, aki a sírba viszi a titkot.
- Májusi pereszke van, de hamar leérik. Május végén, június elején már lehet vargányát is találni - állította Báló Istvánné. - Kaposvári vagyok, de vidékre járok gombászni. Ahol ismerős vagyok, ott szedegetem a kalaposokat. Egy kis nyugdíjkiegészítést jelent. Csak ne kellene a gombavizsgálatért fizetni.

F. Szarka Ágnes


Ezresek egy kilóért
A gomba árát nagyban befolyásolja, hogy éppen menynyi kapható a piacon. A legdrágább kalapos a nyúlgomba és a vargánya, kilója elérheti a háromezer forintot is. Egy félliteres pohárnyi csibegombát már háromszázért meg lehet venni, a májusi pereszkéből néhány szem 200-250 forintba kerül.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.